Školy nepoužívajú počítače. Mikolaj kúpi ďalšie

Minister školstva Ján Mikolaj (SNS) chce minúť milióny eur na počítačové učebne, ktoré školy takmer vôbec nevyužívajú. Školskí inšpektori zistili, že učitelia počítače nezapínajú, radšej učia pomocou učebníc.

25.02.2010 09:31
Ján Mikolaj Foto:
Minister školstva Ján Mikolaj
debata

Vláda rozoberie správu Štátnej školskej inšpekcie, podľa ktorej základné a stredné školy v minulom školskom roku nechávali špeciálne učebne zamknuté. Na stredných odborných školách odhalili, že modernú techniku využívali len na 17 percentách hodín. Na gymnáziách bola situácia ešte horšia. S počítačmi pracovali iba na zhruba každej desiatej hodine.

Šéf Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií Pavel Sadloň správu inšpektorov spochybňuje. „Učitelia používajú počítače na všetkých predmetoch,“ reagoval. To isté tvrdili aj na Základnej škole Juhoslovanská v Košiciach. Vyše 300 žiakov sa strieda v jednej učebni s 24 počítačmi. Po jednom počítači majú aj v triedach. „Na dejepise žiakom púšťame napríklad CD o preberanej látke,“ podotkol riaditeľ školy Alexander Krajňák.

Inšpekcia v správe obviňuje riaditeľov škôl, že pri vypisovaní dotazníkov klamali o tom, ako s počítačmi pracujú takmer na všetkých predmetoch a multimediálne učebne slúžia väčšine učiteľov. „Z vykonaných kontrol vyplynulo, že učebne sa využívajú prevažne na vyučovanie informatiky, v stredných odborných školách na ekonomické a elektrotechnické predmety a len ojedinele na vyučovanie iných predmetov,“ napísala inšpekcia v materiáli pre ministrov.

Mikolaja nevyužívanie počítačov netrápi. Rozhodol sa nakupovať ďalšie cez druhú časť Infoveku. Ide o projekt, ktorý štartoval pred desiatimi rokmi. Štát prostredníctvom neho dodával školám počítačovú techniku. V súčasnosti majú počítače všetky školy. Ministerstvo však chce, aby do budúceho roka pripadalo na jeden počítač najviac desať žiakov základnej školy. Na stredných školách sa má deliť o počítač maximálne päť študentov.

Firmu, ktorá vylepší nevyužívané počítačové učebne, minister hľadá cez užšiu súťaž. Zákazka má dosiahnuť 32,5 milióna eur bez dane. Mikolaj nakupoval počítače pre školy aj mimo Infoveku. Spoločnosti Datalan vlani vyplatil za techniku 21,8 milióna eur. Podľa odborníkov išlo o zastarané počítače, ktoré boli zbytočne predražené.

debata chyba