Obnova arény pýta peniaze navyše. Zaplatí štát

Lifting 70-ročného hokejového starčeka bude pomaly drahší ako nová aréna. Náklady na rekonštrukciu a prístavbu Zimného štadióna Ondreja Nepelu pre majstrovstvá sveta v roku 2011 už dnes investor odhaduje na 76,8 milióna eur vrátane DPH.

26.02.2010 07:31
zimný štadión Foto:
Betónové pozostatky starého zimného štadióna v Bratislave už obkročila nosná konštrukcia z dvetisíc ton ocele.
debata

A to k nim ešte treba pripočítať ďalších asi 6,6 milióna na úpravu a rozšírenie ulíc v okolí športoviska či dovybavenie interiéru za 4,2 milióna eur. Pôvodne sa pre štadión rátalo so sumou 63 miliónov eur.

Správu o financovaní obnovy štadióna si vo štvrtok vypočuli mestskí poslanci. Viacerí s ňou nesúhlasili. „Nemáme celkovú predstavu o projekte z vecnej ani finančnej stránky,“ tvrdí Milan Ftáčnik (Smer). Ján Budaj (DÚ) namieta, že plánované náklady sa za necelý rok zvýšili takmer dvojnásobne.

Riaditeľka mestského investora GIB Jarmila Tvrdá hovorí, že hlavný objekt sa predražil o 2,5 percenta. Ostatné peniaze si vyžadujú novostavby ako tréningové haly, podzemné parkovisko a podobne.

Primátor Andrej Ďurkovský (KDH) označil financovanie štadióna za „absolútne čisté a transparentné“. Ako zdôraznil, tento rok preň od mesta nebude žiadať už ani jediné euro. Pripomenul, že štát sľúbil v rozpočtoch na roky 2010 a 2011 podporiť rekonštrukciu vyše 40 miliónmi eur. Ak tieto peniaze neposkytne, mieni Ďurkovský projekt zastaviť.

Keď v roku 2006 dostalo Slovensko šancu usporiadať hokejový šampionát, v hre bola výhradne výstavba novej haly za zhruba 3,6 miliardy Sk (120 mil. eur). Ďurkovský vtedy vyhlásil, že hlavné mesto na ňu akurát bezplatne poskytne pozemok. Na výstavbe a prevádzke sa vôbec nemalo podieľať.

V snahe nájsť taký pozemok následne radnica nevýhodne obetovala iné lukratívne mestské parcely. Podľa odborných odhadov na tom stratila zhruba 13 miliónov eur. Napokon však zastupiteľstvo na podnet primátora podporilo opravu starého mestského štadióna. Pôvodne na ňu chcelo prispieť len sumou 23 miliónov eur, zvyšok mala vykryť štátna dotácia. Podľa europoslanca Petra Šťastného (SDKÚ) sa dala nová hala vhodná na odohranie šampionátu v Bratislave postaviť už za 1,5 miliardy korún (cca 50 mil. eur).

debata chyba