Dzurindova strana zamestnala účtovníčku obvinenú zo sprenevery

Účtovníčka SDKÚ Eva Lilková, ktorá mala podľa vedenia strany niekoľko rokov tunelovať stranícku kasu, mala opletačky s políciou ešte pred nástupom do strany Mikuláša Dzurindu.

27.02.2010 06:20
Peniaze, euro, sporenie Foto:
Ilustračné foto
debata

V roku 2001 ju totiž polícia obvinila zo sprenevery. Lilková vtedy pracovala v štátnych Slovenských elektrárňach ako účtovníčka v Mochovciach. Tam mala podľa polície podobne ako v SDKÚ vyťahovať firemné peniaze cez fiktívne faktúry. Odsúdená však nebola.

„Vyšetrovanie viacmiliónovej sprenevery polícia skončila v septembri 2001 návrhom na podanie obžaloby,“ potvrdila nitrianska krajská policajná hovorkyňa Božena Bruchterová.

Lilkovú vtedy okamžite z vtedajších elektrární prepustili. „Dostala hodinovú výpoveď, ale doteraz po nej zostali zostavy a výpisy z bánk, z ktorých vyplýva, že peniaze boli posielané na jej účet namiesto dodávateľským firmám,“ tvrdí jej bývalá kolegyňa, ktorá si želala zostať v anonymite.

Problémy s účtovníctvom v Mochovciach pred deviatimi až desiatimi rokmi potvrdil aj ďalší zdroj Pravdy priamo z elektrární. Podľa Lilkovej bývalej kolegyne sa účtovníčka pred susedmi obhajovala tým, že ju do trestnej činnosti vmanipuloval manžel a ona ani nevedela, čo robí. Prečo nebola trestaná, nie je jasné. Na nitrianskom krajskom súde v piatok popoludní nikto nedvíhal telefón.

„V živote som nebola za nič odsúdená a register trestov mám čistý,“ reagovala Lilková s tým, že k prípadu nemá viac čo dodať.

SDKÚ tvrdí, že keď ju zamestnali ako účtovníčku, o jej minulosti a obvineniach nevedeli. „Bohužiaľ, túto informáciu sme nemali. Absolvovala štandardný pohovor. Predložila výpis z registra trestov, ktorý bol čistý,“ uviedol hovorca SDKÚ Martin Maťko.

Lilková figuruje v prípade zmiznutia zhruba 20 miliónov korún (660-tisíc eur) v priebehu siedmich rokov zo straníckej pokladnice SDKÚ cez fiktívne faktúry a výdavky. Vedenie strany tvrdí, že Lilková viedla dvojité účtovníctvo, ktoré si nevšimol ani jej priamy nadriadený Kamil Homoľa. Nakoniec si však nezrovnalosti všimla druhá účtovníčka. Lilkovú v auguste prepustili a v decembri podali trestné oznámenie. Polícia však doteraz nezačala trestné stíhanie, hoci má na to 30 dní.

debata chyba