Zrážka sanitky s hasičmi je podľa zákona v poriadku

Pri štvrtkovej havárii sanitky s hasičským autom v Bratislave ani jeden zo šoférov neporušil zákon. Ten totiž nijakým spôsobom neupravuje, ktoré z áut so zapnutými majákmi a húkačkami má v takomto prípade prednosť. Kto napokon ponesie zodpovednosť za kurióznu haváriu, pri ktorej sa zranili štyria ľudia, polícia vyšetruje.

05.03.2010 19:00
Havária sanitky s hasičmi Foto:
Dve záchranárske autá - hasičské vozidlo a sanitka - sa v Bratislave zrazili počas jazdy na rovnaký zásah k nahlásenému požiaru. Pri nehode sa zranili štyria ľudia, z ktorých bol jeden hasič a traja záchranári.
debata

Netradičná dopravná nehoda sa odohrala na križovatke ulíc Špitálska a 29. augusta vo štvrtok popoludní. Zdravotníci i hasiči mali namierené k tomu istému požiaru na Dunajskej ulici. Obe záchranárske autá uháňali so zapnutými majákmi a húkačkami, mali teda právo prednosti v jazde.

„Také vozidlo nemusí dodržiavať jednotlivé ustanovenia zákona. Musí však jazdiť tak, aby neohrozilo iné vozidlá,“ tvrdí dopravný odborník Jozef Drahovský. Podľa neho zákon nijakým spôsobom nerieši, ktoré z vozidiel má v takom prípade prednosť. Príčinou je, že nikto nepredpokladá, že k takejto situácii by vôbec mohlo dôjsť.

Drahovský je napriek tomu presvedčený, že jeden zo šoférov zlyhal. „Keď niekto ide na červenú, hoci má maják, mal by dávať podstatne väčší pozor,“ dodal.

Aj podľa ďalšieho experta Jána Bazovského mal byť šofér, ktorý vchádzal do križovatky na červenú, oveľa opatrnejší. „Z laického pohľadu je rozšírený názor, že prví by mali ísť hasiči, druhí zdravotníci a až potom policajti,“ uviedol Bazovský. To však nijaký zákon nestanovuje.

...

Po havárii previezli štyroch záchranárov do nemocnice, najhoršie dopadol lekár zo sanitky, ktorý skončil s polámanými rebrami a poškodenými stavcami. Zvyšných troch zranených museli tiež previezť do nemocnice.

Kto napokon ponesie zodpovednosť za haváriu, pri ktorej vznikla na sanitke škoda približne 100-tisíc a na hasičskom aute 150-tisíc eur, nevedia zatiaľ ani policajti. „Prípad stále vyšetrujeme. Aj keď už máme nejaké indície, nie je možné povedať, kto pochybil,“ povedal bratislavský policajný hovorca František Peczár.

Prípad, ktorý stále sprevádzajú nejasnosti okolo práva prednostnej jazdy, sa odohral v roku 2008 na ceste pri Zvolenskej Slatine. Policajné vozidlo v kolóne vošlo do protismeru a čelne sa zrazilo s protiidúcim autom. V ňom zomrela matka s dieťaťom. O prípadnom treste pre policajta mal tento týždeň rozhodnúť súd. Nedostal sa však k internému predpisu, ktorým policajti upravujú spôsob jazdy služobných áut v kolóne. Polícia predpis odmieta zverejniť. Jeho vydanie podmienila súdnym príkazom.

debata chyba