Kto napadne majetok Slotu, môže sa dostať do ťažkostí

Nový zákon o preukazovaní pôvodu majetku nepostihne šéfa SNS Jána Slotu. Môže však ublížiť tomu, kto by dal preveriť jeho bohatstvo. Podľa zákona, ktorý presadil premiér Robert Fico (Smer), má finančná polícia od budúceho roka skúmať majetky podozrivých boháčov, ale iba na základe podpísaného podnetu. Anonymné podania nebude brať do úvahy. "Je to opatrenie, aby sa nespustila lavína anonymných podaní," zdôvodnila poslankyňa Smeru Jana Laššáková.

06.03.2010 13:54
Slota, Rafaj Foto:
Hoci si Ján Slota (vľavo) užíva luxus nad svoje pomery, oficiálne takmer nič nevlastní.
debata

Keď zbohatlík v rámci konania svoje majetky riadne zdokladuje, môže štát zasiahnuť proti oznamovateľovi, či nespáchal trestný čin krivého obvinenia. Hrozí za to väzenie.

Odvážlivec, ktorý pod svojím menom podá podnet proti komukoľvek, musí rátať so sankciami. "Keby chcel niekto zneužiť tento zákon a podával by úmyselne nepravdivé informácie, ktorých cieľom by bolo skomplikovať život niekomu inému, môže za to niesť až trestnoprávnu zodpovednosť,“ hovorí Fico.

Podľa právničky z Univerzity Komenského v Bratislave Lucie Kurilovskej by oznamovateľa bolo možné stíhať pre krivé obvinenie, že mal niekto nelegálne zbohatnúť. „Základná trestná sadzba je v rozmedzí jedného až piatich rokov za mrežami,“ uviedla právnička.

Poslanec za KDH Daniel Lipšic hovorí, že do úvahy prichádza obvinenie z ohovárania. „Podávateľovi oznámenia by súd musel dokázať úmysel, že chcel poškodiť napríklad bohatého politika,“ dodal Lipšic.

Hoci si Slota užíva luxus nad svoje pomery, oficiálne nevlastní takmer nič. Do úradných priznaní pre parlament píše majetok, ktorý zodpovedá jeho zárobkom.

Oficiálne sa 56-ročný exprimátor Žiliny a poslanec hlási k dvom autám, motorke, malému lietadlu, bytu a záhrade s chatkou. Tento majetok pri jeho príjmoch zďaleka nedosahuje sumu, ktorú zákon považuje za podozrivú. Podľa neho štát zhabe iba majetok prevyšujúci oficiálne zárobky o 450-tisíc eur. Sporný majetok do tejto sumy je v poriadku.

Na autá podľa vlastných slov minul necelých 80-tisíc eur. Jeho malé lietadlo stojí teraz nové 260-tisíc eur, on však tvrdí, že kupoval pokazený stroj za zlomkovú cenu. Trojizbový byt v Novej Lesnej, kde je aj ten Slotov, sa predáva za zhruba 70-tisíc eur. To je spolu iba 410-tisíc eur. Cena motorky a záhradky nie je známa. Aby zákon preverovanú osobu postihol, musel by jej narátať majetok o spomínaných 450-tisíc eur vyšší, ako kedy dokázala zarobiť. V majetkovom priznaní Slota nespomína jachtu v Chorvátsku, športový Lexus či stíhačku, na ktorých sa verejne prezentuje. V roku 2008 Slota uviedol príjmy vo výške 28-tisíc eur.

Podľa predsedu HZDS Vladimíra Mečiara nový zákon zbohatlíkov nepostihne. Tvrdí, že sa dá obísť papierom o zahraničnom dare. Aj keby bol fiktívny, tak štát to nezistí, lebo nemôže prešetrovať, odkiaľ zahraničné subjekty získali majetok.

Fico v minulosti sám skonštatoval, že Slota sa v politike riadne nabalil. Podobne sa dávnejšie vyjadril aj na adresu svojho druhého koaličného partnera Mečiara.

O Slotovom majetku

– v majetkovom priznaní z roku 2008 priznal dve autá. V minulosti tvrdil, že Bentley stálo vyše dvoch miliónov korún (66-tisíc eur) a za Ldu Niva dal 250-tisíc alebo 300-tisíc korún (8300 až 10-tisíc eur)

– vo vozovom parku má aj lietadlo Diamon DA 42. Jeho cenu nikdy neprezradil. Pre portál aktualne.sk vlani povedal, že ho kúpil od priateľa a bolo havarované. Nové sa predáva okolo 350-tisíc dolárov (260-tisíc eur)

– vlastní aj motorku, záhradu s chatkou a trojizbový byt v Novej Lesnej v okrese Poprad. Byt v tejto lokalite sa v súčasnosti predáva za zhruba 70-tisíc eur.

debata chyba