Slota kašle na prácu, radšej lezie po rebríku

Na štveranie po rebríku v Komárne si šéf SNS Ján Slota našiel čas, poslaneckú prácu stále zanedbáva. Aj napriek tomu, že ho v parlamente takmer nevidieť, predseda parlamentu Pavol Paška (Smer) mu opäť nestopol výplatu 3 600 eur.

09.03.2010 08:00
Belousovová, Slota Foto:
Predseda SNS Ján Slota a podpredsedníčka strany Anna Belousovová sa v Komárne vyšplahli po rebríku sa strechu, aby sa poklonili vierozvestcom Cyrilovi a Metodovi.
debata

Slotovo správanie začína prekážať ľuďom. Podľa najnovšieho prieskumu polovica Slovákov chce, aby Slota z politiky odišiel.

Predseda národniarov sa minulý týždeň objavil v parlamente iba v utorok. Od stredy do piatka na poslaneckú robotu kašľal. V sobotu si však nedal ujsť príležitosť ukázať sa na verejnosti. Pred občanmi sa predviedol lezením k súsošiu Cyrila a Metoda v Komárne. K vierozvestom sa dostal rebríkom cez okno Domu Matice slovenskej, na ktorého priečelí je súsošie umiestnené.

Prečo bol v Komárne a do parlamentu nechodí, Slota v pondelok ne­prezradil. Celý deň nedvíhal mobil. „Keď pán predseda nechodí do parlamentu, vždy je riadne ospravedlnený. Nerobí to bezdôvodne,“ uviedla podpredsedníčka SNS Anna Belousovová, ktorá s ním v sobotu liezla po rebríku.

Slotove absencie naďalej toleruje predseda parlamentu Pavol Paška (Smer). Najnovšie mu nesiahol na výplatu za február. Na účet mu v týchto dňoch príde 3 600 eur, hoci chýbal na takmer všetkých zasadnutiach pléna. Z ôsmich dní prišiel len na jeden.

Podľa Paškovho hovorcu Jozefa Plška ponechali Slotovi mzdu kvôli predsedovi poslaneckého klubu SNS Rafaelovi Rafajovi, ktorý svojmu straníckemu šéfovi uznal ospravedlnenky. „Dôvody neúčasti na schôdzi posudzuje predseda poslaneckého klubu. Ak ich uzná za riadne, postupuje žiadosť o ospravedlnenie predsedovi Národnej rady SR,“ uviedol Plško.

Aké ospravedlnenia Rafaj uznal, nie je jasné. Rovnako ako Slota v pondelok nereagoval na telefonáty.

Predseda SNS má už absencie aj za marec. Plénum doteraz zasadalo štyri dni, Slota sa zúčastnil iba na jednom. Či Slota dostane marcovú výplatu, Paška rozhodne začiatkom mája.

Paška od parlamentných volieb v roku 2006 zatvára oči nad Slotovými absenciami. Počas štyroch rokov chýbal na dvoch tretinách hlasovaní o zákonoch. O mesačnú výplatu 3 600 eur prišiel iba raz. Vlani sa o to postaral predseda parlamentného výboru pre národnostné menšiny József Berényi (SMK). Októbrový plat mu dal odobrať za štyri absencie na rokovaní výboru.

„Vo februári na výbor neprišiel, ale zakaždým poslal ospravedlnenie, či už pre chorobu alebo iné pracovné povinnosti. Keďže dal ospravedlnenky, má nárok na plat,“ reagoval Berényi.

Kritika voči Slotovi narastá vo verejnosti. Z prieskumu agentúry Polis vyplynulo, že polovica Slovákov chce, aby sa Slota stiahol z politiky. Pred ním skončil len predseda HZDS Vladimír Mečiar s 54 percentami.

debata chyba