The Economist: Fico chce prepísať slovenskú minulosť

Zákon, ktorý vyžaduje od slovenských školákov, aby na začiatku týždňa spievali štátnu hymnu, označuje vláda za príklad legitímneho úsilia novovytvorenej krajiny posilniť cit pre vlastenectvo. Jeho kritici však takéto rozhodnutia vlády považujú za falošné a podliezavé, píše v najnovšom čísle renomovaný britský týždenník The Economist.

12.03.2010 12:29
Economist, Fico Foto:
Britský týždenník The Economist sa venuje aj zákonu, ktorý vyžaduje od slovenských školákov, aby na začiatku týždňa spievali štátnu hymnu.
debata

Snahu premiéra Roberta Fica vyťahovať tému vlastenectva spája týždenník s blížiacimi sa parlamentnými voľbami.

The Economist upozorňuje, že za vlasteneckým zákonom stojí Ján Slota, ktorého označuje za „bombastického lídra nacionalistickej strany“. Fica autor článku vykresľuje ako umiernenejšieho politika a všíma si jeho obľúbený pojem „rozumný historizmus“. „Niektoré debaty môžu pôsobiť na človeka, ktorý v tejto krajine nežije, banálne. Napríklad tá, či môžu dnešní Slováci odvodzovať svoje korene od Veľkej Moravy, ktorá existovala v 9. storočí. Premiér Fico hovorí, že áno a svojich podriadených vyzýva, aby národ nazývali pojmom Starí Slováci,“ píše The Economist.

„Vymýšľanie mýtov je typické pre mnohé krajiny. Ficovi kritici sa však hnevajú, že za týmto jeho prístupom sa skrýva pokus rehabilitovať nacistami podporovaný bábkový Slovenský štát,“ uvádza The Economist. Ten podľa týždenníka niektorí vnímajú ako krátke a chvályhodné medziobdobie štátnosti ťažko skúšaného slovenského národa, zatiaľ čo iní ho označujú za „naozaj hanebnú epizódu klérofašizmu.“

„Ficova vláda podľa všetkého inklinuje k prvej interpretácii,“ píše The Economist. Tento názor týždenník odôvodňuje viacerými krokmi slovenskej vlády, okrem iného tým, že zvýšila dotácie Matici slovenskej, „nacionalistickému kultúrnemu zoskupeniu, ktoré odsudzuje popravu kňaza a prezidenta vojnového bábkového štátu Jozefa Tisa“. V súvislosti s Tisom si týždenník všíma, že mnohí Slováci ho naďalej „považujú za svätého vlastenca“.

The Economist píše aj o situácii na slovenskom ministerstve školstva, ktoré ovláda nominant Slotovej strany, ako aj o slabosti opozície, ktorú tlačia k zemi obvinenia z korupcie spojenej s financovaním najsilnejšej opozičnej strany. To všetko podľa týždenníka nahráva súčasnému slovenskému premiérovi. „Všetkými masťami mazaný Fico je právnik, nie historik. Ale vyzerá to tak, že sa snaží prepísať minulosť ako aj budúcnosť Slovenska,“ uzatvára britský týždenník.

debata chyba