Slovenskí politici maďarskú kartu využijú. Vďačne

Maďarské voľby pritvrdia aj slovenskú predvolebnú kampaň. Pred júnovými parlamentnými voľbami sa totiž zrejme začne opäť vyťahovať maďarská karta, podobne, ako to bolo pred tými poslednými prezidentskými, a to bez ohľadu na výsledky u našich južných susedov.

12.04.2010 06:00
Ján Slota Foto:
Šéf SNS Ján Slota
debata

Zhodujú sa na tom politológovia, podľa ktorých si slovenské politické strany, predovšetkým SNS a Smer, nenechajú ujsť lacnú príležitosť, ako si nahnať voličské hlasy.

„Je to pre nich vďačný pingpong, ktorý, žiaľ, na voličov zaberá,“ hodnotí politológ Miroslav Kusý. „Na strane našich politikov často chýba racionálny prístup, neuvedomujú si, že by mali zachovať odstup a diplomatický postoj. Naopak, využívajú túto najľahšiu cestu, ako sa dostať k voličovi,“ dodal.

Kým na predvolebnú kampaň v Maďarsku reagovala najhlasnejšie predovšetkým SNS s nezmyselnou požiadavkou uzavrieť južné hranice, teraz sa zrejme pridajú aj ďalší. „Všetky strany sa k situácii v Maďarsku budú musieť vyjadriť,“ hovorí ďalší politológ Rastislav Tóth. Neočakáva zmiernenie napätia, pretože považuje všetky maďarské strany za nacionalistické. „Rozdiel medzi nimi je len v tom, či sú ľavicové alebo pravicové.“

Vo všeobecnosti sa očakáva, že líder Fideszu Viktor Orbán po nástupe na čelo vlády zjemní slovník. „Orbán v opozícii je jedna vec, Orbán v kampani druhá a ďalšia zasa Orbán ako predseda vlády. Je jasné, že bude musieť zmeniť rétoriku, lebo váha jeho slov ako predsedu vlády bude oveľa dôležitejšia,“ pripomína Kusý. U koho sa však nič nezmení, bude radikálny Jobbik. A práve jeho aktivity budú zrejme aj v ďalších týždňoch vodou na mlyn Jánovi Slotovi a jeho národniarom. „Okrem maďarskej karty prakticky inú tému nemajú a pred voličov by sa mohli postaviť len svojimi škandálmi,“ pripomína László Öllős.

Ostatné maďarské strany už budú podľa Öllősa opatrnejšie, lebo nebudú chcieť nahrávať SNS. Ďalší analytici však upozorňujú, že také jednoduché to nebude. „Slovník Orbána sa zmení, ale podstata zostane rovnaká. Navyše, stále tu bude Jobbik, ktorý by síce podľa doterajších vyhlásení maďarských politikov nemal byť vo vláde, podľa mňa však nebude ani opozičnou stranou v pravom zmysle slova. To znamená, že s ním Orbánov Fidesz bude neoficiálne spolupracovať,“ domnieva sa Tóth.

Politológ Michal Horský pripomína ešte ďalší aspekt – hospodárske problémy. „Všeobecne sa síce očakáva, že Fidesz po voľbách začne riešiť ekonomickú krízu a hospodárske problémy, domnievam sa však, že práve hospodárske ťažkosti a reštrikčné opatrenia bude prekrývať nacionálnou rétorikou,“ vyhlásil. Práve to podľa neho zvýši napätie aj u nás, keď na jeho výroky začne zasa reagovať premiér Robert Fico a ďalší.

Z maďarskej karty v parlamentných voľbách môžu podľa Kusého najviac vyťažiť národniari a Smer. „Môže im to pomôcť zvýšiť percentá,“ odhaduje. Slovenská opozícia zostáva v tomto prípade viac v úzadí. Napätie síce spravidla nemieni živiť, nedokáže sa však proti jeho šíreniu ani účinne postaviť.

debata chyba