Voda sa vracia do korýt. Dážď má prestávku do pondelka

Po štyroch dňoch prestalo pršať a vyliata voda z riek sa vrátila do korýt. Cez víkend má byť pekne, od začiatku budúceho týždňa však predpovede hlásia opäť dažde. Zaplavené obce začali rátať škody.

16.04.2010 19:08
povodne, záplavy Foto:
Rozvodnená Bodva už mierne klesla. Takto však vyzerala ešte vo štvrtok cesta medzi Moldavou nad Bodvou a Jasovom.
debata

V Gemerskej Vsi v okrese Revúca mohli vo štvrtok ľudia z domu vychádzať len v čižmách. „Voda začala klesať vo štvrtok večer. V piatok zostali ešte kaluže v záhradách a na poliach, no z ulíc voda zmizla. Mohli sme zrušiť výstrahu tretieho stupňa,“ povedal starosta Zoltán Árvai.

Voda sa stiahla aj v Uzovskej Panici v okrese Rimavská Sobota, kde sa naplnil potok Blh. „Oproti štvrtku klesla hladina potoka o 60 centimetrov,“ poznamenala starostka Jolana Demeterová.

Podľa informácií z povodňového dispečingu Slovenského vodohospodárskeho podniku v Banskej Bystrici bol vo všetkých lokalitách juhu stredného Slovenska v piatok poobede v platnosti už maximálne druhý stupeň povodňovej aktivity.

Na východe v okolí Košíc rieka Bodva narobila škody vo viacerých obciach a mestečkách. V Medzeve, kde zaliala viacero domov, si v piatok mohli pomaly vydýchnuť. „Hladina Bodvy už trochu klesla, ale stále je vysoko,“ povedala primátorka Medzeva Valéria Flachbartová.

Podobne na tom bol aj neďaleký Jasov, kde živel zasiahol rómsku osadu. Pokles hladiny už bol badateľný aj na dolnom toku v Turni nad Bodvou a Hosťovciach. Podľa miestnych obyvateľov je Bodva zradná. Za normálnych okolností má ledva pol metra, rýchlo sa však dokáže zmeniť na riavu. Výška hladiny dosahovala aj vyše troch metrov.

Miestny potok narobil problémy v Krásnohorskej Dlhej Lúke, kde zatopil futbalové ihrisko a niekoľko domov. Tretí stupeň povodňovej aktivity bol v piatok v Košickom kraji okrem Bodvy aj na Roňave, druhý stupeň dosiahol Hornád v Kysaku, Ždani, Torysa v Košických Olšanoch a Olšava v Bohdanovciach. Vodohospodári pokračujú vo zvýšenom vypúšťaní vody do Hornádu z vodnej nádrže Ružín, ktorá nestíha zachytávať celú povodňovú vlnu.

Výdatné dažde na celom území krajiny trvali od pondelka. Hydrometeorologické stanice namerali na východe rekordné zrážky za uplynulých 109 rokov.

debata chyba