Odobratý vodičák pre výživné? Dobré riešenie, tvrdia exekútori

Už rok môžu exekútori tým, čo neplatia výživné, zadržať vodičský preukaz. Ale hoci exekútori si túto možnosť pochvaľujú, na základe 979 exekučných príkazov doteraz zadržali len 255 preukazov priamo pri exekúcií a 127 neskôr.

20.04.2010 04:00
policajti, kontrola, vodičský Foto:
Ilustračné foto
debata (32)

Ďalších 560 prípadov ešte nedoriešili, mnohé doklady evidujú ako ukradnuté alebo stratené. Keďže polícia vodičský preukaz neplatičom vracia až po tom, čo vyrovnajú dlhy, navonok sa zdá, akoby systém nebol veľmi efektívny. „Vzhľadom na to, že evidujeme iba 26 vrátených vodičských preukazov, účinnosť v danej oblasti je 2,65 percenta,“ tvrdí hovorkyňa polície Denisa Baloghová.

Skúsenosti exekútorov sú však iné. Všetci, ktorých Pravda oslovila, si opatrenie pochvaľujú. „Tento spôsob pokladám za efektívny. Úspešnosť v rámci môjho úradu bola doteraz asi 90 percent,“ približuje bratislavský exekútor Ladislav Ágh. Výživné v súčasnosti vymáha asi v 100 exekučných konaniach.

„Opatrenie hodnotím pozitívne. Má donucovací účinok a plní svoju úlohu,“ konštatuje hovorca Slovenskej komory exekútorov Martin Hermanovský. Ako dodáva, pokým neplatiči výživného jazdia na autách, ťažko niekoho presvedčia o svojej zlej finančnej situácii.

Spokojní s novou právomocou sú aj ďalší exekútori. „V prípadoch, ktoré som riešila, nastala vďaka tomu okamžitá dohoda a neplatiči hradia výživné,“ pochvaľuje si Denisa Mihalová z Košíc. Jej banskobystrická kolegyňa Stanislava Kolesárová vyzdvihuje fakt, že niekedy ani netreba odobrať vodičský, stačí tým pohroziť.

„Ak dlžníkom vezmú vodičský preukaz, rýchlo k nám prídu a snažia sa dohodnúť na splácaní,“ hovorí trnavský exekútor Ladislav Bango, ktorý riešil asi osem takých prípadov. U šiestich neplatičov už docielil, že spolupracujú. „Má to zmysel, len v praxi to nie je jednoduché. Máme s tým veľa práce aj polícia,“ pripomína Bango. Často sa totiž stáva, že sa dlžníci začnú vyhovárať. Tvrdia, že auto potrebujú na zárobkovú činnosť, že ním dochádzajú do práce a podobne.

Veľa exekučných rozhodnutí na odobratie vodičských dokladov zase nemožno vykonať, keď sa neplatiči zatajujú a nezdržiavajú na mieste bydliska. „Tých nevie nájsť ani polícia, preto má problém doručiť im rozhodnutie o odobratí preukazu,“ vysvetľuje Bango.

32 debata chyba