Ministerstvo vnútra sa chystá policajtom vyplácať odmeny

Zaslúžené odmeny alebo súčasť volebnej kampane? Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) plánuje policajtom vyplatiť v máji mimoriadne prémie. Prečo práve teraz, nezdôvodnil. Opozícia je presvedčená, že dôvodom sú nadchádzajúce voľby. Peniaze by mali totiž dostať takmer všetci, čo je vyše 20-tisíc ľudí.

28.04.2010 08:46
Robert Kaliňák Foto:
Minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (96)

Hovorca rezortu Erik Tomáš tvrdí, že nejde o nič mimoriadne. Kaliňák sa takto Policajnému zboru odvďačil už päťkrát. „Ministerstvo vnútra dokázalo šetriť počas celých štyroch rokov,“ odpovedal na otázku, odkiaľ vezmú peniaze na odmeny. Tvrdí, že ešte nevie, koľko ministerstvo policajtom vyplatí. V minulosti podľa Tomáša dostávali priemerne 200 až 300 eur. Keby sa táto výška zachovala aj teraz, rezort by to vyšlo asi na 4,5 až 6,5 milióna eur.

„Ministerstvo vnútra má o 3,5 miliardy eur menej ako vlani a o 1,7 miliardy menej v oblasti verejného poriadku. Takže peňazí ubudlo, no aj tak odmeňuje. Čo iné to je ako predvolebná agitka?“ kritizuje bývalý minister vnútra Martin Pado (SDKÚ). Ako dodal, nie je proti odmeňovaniu policajtov, ale nemalo by sa to týkať všetkých. Iba tých, čo si to zaslúžia.

Hoci sa policajti v poslednom čase postarali o niekoľko škandálov, ministerstvo ich prácu vyzdvihuje. Dôvodom na odmenu je podľa Tomáša pokles kriminality, zvýšenie jej objasnenosti a historicky najlepšie štatistiky v doprave. „Individuálne pochybenia v zbore, ktorý má 23-tisíc príslušníkov, boli aj budú,“ priznal. Odmeny preto nedostanú policajti, proti ktorým sa vedie disciplinárne konanie, prípadne ich postavili mimo služby, majú zlé hodnotenie alebo do zboru nastúpili až v tomto mesiaci.

Pado argumenty ministerstva spochybňuje. Počet dopravných nehôd sa podľa neho neznížil, len ich po zmenách legislatívy vodiči menej ohlasujú. Násilná trestná činnosť sa síce znížila, ale na úkor inej kriminality. „Objavuje sa tu organizovaná trestná činnosť, ako napríklad prepadávanie obchodov. Okrem toho sa znova veľmi rozmohla korupcia,“ vymenoval bývalý minister vnútra.

Polícia sa na rozdiel od armády či hasičov v prieskumoch dôvery občanov dlhodobo umiestňuje na posledných priečkach. Ako navyše uviedla televízia JOJ, iné rezorty, napríklad školstva, obrany, dopravy či zahraničných vecí, nijaké odmeny nechystajú.

96 debata chyba