Striedanie rodičov po rozvode deťom neublíži

Jeden mesiac u otca, jeden u matky. Tak môže už od júla vyzerať výchova dieťaťa, ktorého rodičia sa rozviedli. Umožní to novela zákona o rodine, ktorá zavádza inštitút striedavej starostlivosti o dieťa. Odborníci tvrdia, že nové opatrenie pomôže rozvedeným rodičom i deťom.

29.04.2010 08:36
rozvod, manželia, problémy Foto:
debata (38)

„Je to veľmi dobrý krok,“ hovorí právnik Milan Ficek. „Zo skúseností viem, že by ho väčšina rozvedených rodičov uvítala. Po rozvode sa snažia o čo najčastejší styk s dieťaťom. Doteraz bolo vždy na posúdení súdu, či ho uvidia len cez víkendy, alebo aj cez týždeň. Otcovia sa neraz cítili ukrivdení.“

Podľa psychológov by sťahovanie medzi otcom a matkou nemalo deťom ublížiť, naopak – budú mať pocit, že nikoho z nich nestratili. Taký bol i zámer autorov návrhu. V drvivej väčšine prípadov totiž súdy po rozvode zverili deti do opatery matky. Otcovia sa s nimi môžu stýkať iba dvakrát za mesiac. Namiesto občasných návštev teraz budú mať možnosť podieľať sa na ich výchove. „Zabráni to tomu, aby sa dieťaťu odcudzili,“ tvrdí Ficek.

O striedaní starostlivosti bude rozhodovať súd. „V takých prípadoch úzko spolupracujeme so súdnymi znalcami z odboru detskej a klinickej psychológie,“ ubezpečuje bratislavská sudkyňa Otília Doláková. Podľa nej teda netreba mať obavy, že by súdy teraz niekoho poškodzovali. Rozhodujúci bude vždy záujem dieťaťa.

Zmena v zákone môže znamenať i nárast žiadostí o striedavú starostlivosť zo strany tých rodičov, ktorí sa rozviedli už dávnejšie, a dieťa im nezverili. „Rozsudok o úprave styku možno zmeniť, ale závisí to od súdu. Nemyslím si, že by to bolo také jednoduché,“ domnieva sa Ficek.

Striedavú starostlivosť o deti zaviedli už viaceré krajiny ako USA, Nemecko, Nórsko či Česká republika. Americké súdy ju uplatňujú takmer 25 rokov a funguje asi u 20 percent rozvedených rodičov. V Česku, kde takýto zákon platí iba dva roky, je to 4,5 percenta, no počet takýchto detí stále rastie.

38 debata chyba