Od roku 2012 bude štát testovať aj vedomosti piatakov

Podobne ako ministerstvo školstva v súčasnosti testuje deviatakov, previerka vedomostí čaká aj piatakov v základných školách.

01.05.2010 13:30
debata (13)

„Chceme overiť, ako prišli pripravení z prvého stupňa do druhého stupňa,“ konštatuje riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) Romana Kanovská. Ako prví by sa mali s vedomostnými testami popasovať piataci v roku 2012.

Podobne ako deviataci, aj oni si overia vedomosti z vyučovacích jazykov – slovenského, maďarského alebo ukrajinského – a tiež čitateľskú a matematickú gramotnosť. „Chceme prierezovo sledovať úroveň týchto zručností, vedomostí, ale aj aplikácie a vyšších kognitívnych náročností na všetkých stupňoch vzdelávania na vstupe i výstupe,“ dodala Kanovská. Príprava testovania zaberie ústavu tri roky.

Po pilotnom testovaní v roku 2012 by mal Národný ústavu certifikovaných meraní vzdelávania rozhodnúť, či bude skúšať piatakov celoplošne alebo po vybraných vzorkách. Minister školstva Ján Mikolaj začiatkom marca povedal, že preferuje skôr reprezentatívnu vzorku žiakov. Upozornil, že výsledky Testovania 9 v súčasnosti viaceré stredné školy akceptujú ako vstupenku, a v prípade piatakov by podobný význam nemali. Štát zaplatí projekt z európskych štrukturálnych fondov.

V porovnaní s vlaňajškom potvrdilo Testovanie 9 väčší úspech pre tohtoročných deviatakov. Podľa Kanovskej sú školáci motivovaní dosiahnuť čo najlepší výsledok, aby si uľahčili postup na strednú školu. NÚCEM konštatuje, že slovenskí žiaci majú vedomosti, ale problematicky ich využívajú v praxi. Na základe výsledkov Testovania 9 bude ministerstvo školstva upravovať štátne vzdelávacie programy a ďalej vzdelávať učiteľov. Ministerstvo školstva vyhodnocuje vedomosti deviatakov prostredníctvom celoplošných testov od roku 2003, systém zaviedol bývalý minister školstva Martin Fronc.

13 debata chyba