EK hrozí Slovensku žalobou, že pacientom neprepláca výdavky

Európska komisia hrozí Slovensku, že ho poženie pred súd Európskej únie pre ochranu práv pacientov. Slovensko totiž v niektorých prípadoch odmieta platiť náhrady za ošetrenie v inom štáte únie. Slováci tak podľa komisie musí platiť aj účty, ktoré by mal hradiť ich štát. Slovenské ministerstvo zdravotníctva výčitky Bruselu odmietlo.

05.05.2010 14:04 , aktualizované: 16:15
nemocnica, lekár, pacient, choroba, rontgen Foto:
Slovensko tým, že v niektorých prípadoch odmieta preplácať svojim občanom výdavky za lekárske ošetrenie v zahraničí, porušuje zákon EÚ.
debata (38)

Toto rozhodnutie komisie, ktorá v EÚ dozerá na dodržiavanie pravidiel, ide o druhú fázu procedúry pre porušenie práva únie. Ďalším krokom by bolo to, že Brusel podá na Slovensko žalobu u súdu únie v Luxemburgu.

Slovensko však nie je jediné, koho v stredu Brusel v tejto veci kritizoval. Rovnako ako Bratislava je na tom Dánsko, od ktorého komisia žiada, aby mu objasnilo situáciu. Španielsko už Brusel poslal rovno pred súd.

EK chráni Slovákov pred ich vlastným štátom

Ľudia v Európskej únii majú právo na preplatenie náhrad za lekársku starostlivosť v inej ako vlastnej krajine dvadsaťsedmičky. Podmienky sa v jednotlivých štátoch líšia v tom, o aké zákroky ide, či je potrebné aj „nenemocničné“ ošetrenie u zubára alebo o hospitalizáciu kvôli rakovine.

V prvom prípade majú ľudia právo na preplatenie zdravotnej starostlivosti bez predchádzajúceho povolenia od domovských úradov. V druhom prípade môžu od ľudí žiadať, aby im preplatenie služieb schválil príslušný orgán. Odmietnuť platbu však môže domovský štát len vtedy, ak môže poskytnúť rovnaké či veľmi podobné účinné liečenie aj doma, a to bez nepatričných prieťahov.

V prípade Slovenska komisii prekáža skutočnosť, že si pacienti nemôžu byť do poslednej chvíle istí, či im náklady za ošetrenie mimo domovskej krajiny štát preplatí alebo nie.

Slovenské ministerstvo bruselskú kritiku odmieta. „Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky upravilo legislatívu k 1. máju tak, aby bola v súlade s legislatívou EÚ a tak v minulosti ministerstvo legislatívu vždy prispôsobilo pravidlám EÚ,“ povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková.

38 debata chyba