Harabin si do Číny berie aj Petríkovú

Predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin kedysi stále opakoval, ako musia byť výkonná a nezávislá súdna moc od seba oddelené. Teraz cestuje s ministerkou spravodlivosti Vierou Petríkovou po celom svete. V polovici apríla boli v Brazílii, v sobotu letia do Číny. Na deväťdňovej návšteve ich bude sprevádzať aj štátny tajomník ministerstva Daniel Hudák.

06.05.2010 07:39
Štefan Harabin Foto:
Exminister spravodlivosti a predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin
debata (102)

"Ide o oficiálnu návštevu na pozvanie predsedu Najvyššieho súdu Čínskej ľudovej republiky, šéfom delegácie je predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin, " povedal hovorca rezortu spravodlivosti Michal Jurči.

Ministerstvo hovorí, že Čínu v máji oficiálne navštívi aj česká ministerka spravodlivosti Daniela Kovářová. Tá sa však nestretne s predstaviteľmi čínskej justície. „Ministerka spravodlivosti Daniela Kovářová navštívi Šanghaj v dňoch 15. – 17. mája ako členka delegácie, ktorá bude na EXPO 2010 reprezentovať Česku republiku v rámci Českého národného dňa. Delegáciu povedie minister zahraničných vecí Českej republiky,“ povedala pre Pravdu hovorkyňa českého rezortu Jitka Zinke.

Program ministerky Petríkovej zatiaľ nie je známy. „Budú rokovania s predstaviteľmi čínskeho Najvyššieho súdu, prokuratúry a súdov. V pláne je aj stretnutie s čínskou ministerkou spravodlivosti. Viaceré body budú upravené až na mieste,“ reagoval Jurči. Hoci sú naplánované aj rokovania s predstaviteľmi čínskej prokuratúry, v delegácii nie je ani jeden prokurátor. „Žiaden prokurátor z generálnej prokuratúry nie je súčasťou delegácie, ktorá navštívi Čínu,“ reagovala hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.

Čína už roky čelí kritike za nedodržiavanie ľudských práv a stále využíva aj trest smrti. Správa Amnesty International za minulý rok uvádza, že do súdnictva zasahuje politická moc.

Ministerstvo tvrdí, že ide o štandardnú cestu, akú vykonávajú ministri členských štátov EÚ. „Témy rokovaní sú rôzne – od trestu smrti, cez elektronickú justíciu, po rýchlosť konania a právny poriadok. Trest smrti existuje a vykonáva sa nielen v Číne, ale aj vo vyspelých demokraciách,“ reagoval hovorca rezortu.

Bývalý minister spravodlivosti Daniel Lipšic sa pýta, čím môže našu justíciu inšpirovať čínsky súdny systém. „Ministerka či predseda Najvyššieho súdu navštevujú krajiny, ako je Čína. Iné delegácie tam nechodia,“ povedal Lipšic.

Šéf Najvyššieho súdu bol za necelý rok vo funkcii celkovo na šiestich zahraničných pracovných cestách. V Istanbule, Štokholme, Ríme, Sydney, Dubline a Brazílii.

102 debata chyba