Mikloš: Banky na dlhu Grécka profitovali, teraz by mali prispieť

Podpredseda SDKÚ Ivan Mikloš odmieta riešenie gréckych finančných problémov pôžičkou členov eurozóny, pretože podľa neho "práve takýto spôsob ohrozuje euro", dáva signál nezodpovedným vládam. Upozornil, že zásadným problémom v tejto situácii sú banky, "ktoré na tom profitovali a platiť nemajú nič", čo zásadne odmieta.

09.05.2010 15:24
Ivan Mikloš, Ján Počiatek Foto:
Podpredseda SDKÚ Ivan Mikloš nesúhlasí s tým, že na pomoci Grécka sa majú podieľať iba štáty eurozóny a nie aj banky. Minister financií Ján Počiatek s ním tento názor nezdieľa.
debata (196)

"Tento problém sa dal riešiť bez bankrotu Grécka, samozrejme, nie vtedy, keď Grécko si je isté, že sa na to poskladajú iný, " uviedol Mikloš v diskusnej relácie TV Markíza Na telo. Podľa Mikloša malo Grécko postupovať tak, ako je to štandardné. "My sme za taký prístup, aby sa reštrukturalizovali tieto dlhy, aby časť nákladov niesli banky, ktoré na tom doteraz zarábali, " vyhlásil Mikloš. Ak to nie je možné, tak považuje za lepšie riešenie, keby Grécko z eurozóny vystúpilo.

Minister financií Ján Počiatek má na situáciu úplne iný názor. "Je to tu mediálne dezinterpretované, že tu ide o Grécko – vôbec nejde o Grécko, situácia je oveľa vážnejšia, než si tu môže niekto myslieť, eurozóna sa otriasa v základoch, " vyhlásil Počiatek. Z iného riešenia, ako by bola pôžička členov eurozóny, má obavy. "Môže sa stať, že pri neriadenom, živelnom páde Grécka, ktorý navrhuje pán Mikloš, je tá globálna prepojenosť tak komplexná, že Grécko nemôže konať tak, aby to nemalo súvislosť so zvyškom eurozóny, " uviedol Počiatek.

Mikloš oponoval, že to takto nepovedal. Počiatek tvrdí, že „živelný pád“ Grécka by stál Slovensko v dôsledku previazanosti ekonomík eurozóny niekoľkonásobne viac, než nás vyjdede náš podiel na pôžičke, teda 816 miliónov eur, resp. prepočítane asi 150 eur na hlavu. "Navyše, je to len požičané, " konštatoval.

196 debata chyba