Analytici: STV je servilná. Fico mal vysvetľovať, nie útočiť na opozíciu

Pondelkové vystúpenie premiéra Roberta Fica (Smer) v Slovenskej televízii, kde vysvetľoval pomoc zadlženému Grécku a útočil na opozíciu, bolo podľa analytikov oslovených predvolebnou kampaňou. Experti sa zhodli, že záchranný plán Európskej únie bol dôvodom na sólový výstup premiéra vo verejnoprávnom médiu. Útoky na politických rivalov mesiac pred parlamentnými voľbami sú však podľa nich v rozpore s pravidlami a dobrými mravmi. STV obvinili, že je servilná, televízia to odmietla.

11.05.2010 13:18
Robert Fico Foto:
Podľa analytikov Robert Fico využil nečakané sólové vystúpenie v STV po večernom spravodajstve za jeho predvolebnú kampaň.
debata (354)

Slovensko by malo Aténam požičať 816 miliónov eur. Rámcovú zmluvu, ktorá umožnila rozbehnúť finančnú pomoc štátov eura, cez víkend podpísal minister financií Ján Počiatek (Smer). O poskytnutí slovenskej časti pôžičky by mal podľa premiéra rozhodnúť až parlament, ktorý vzíde z júnových volieb. Poslanci však budú o finančnej pomoci Grécku hovoriť aj v stredu na mimoriadnej schôdzi Národnej rady, ktorú navrhla zvolať opozícia. Proti pomoci sú viaceré opozičné strany i koaličná SNS.

„Situácia okolo Grécka zakladá dôvod na to, aby predseda vlády, ktorý má najväčšiu zodpovednosť pri prijatí rozhodnutia, vysvetlil verejnosti dôvody,“ povedal prezident mimovládneho Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov. Ostro však kritizoval, že súčasťou Ficových vyjadrení boli aj opakované útoky na opozíciu.

Osočovanie politických rivalov v televíznom vystúpení označil za problematické aj politológ Michal Horský. „Ak predseda jednej politickej strany vo funkcii premiéra pri vysvetľovaní pôžičky Grécku častuje invektívami svojho najväčšieho politického rivala, to už je mimo politickej kultúry,“ tvrdil.

Najsilnejšia opozičná strana SDKÚ naďalej nesúhlasí s tým, aby štát poskytol pôžičku Aténam. „Pokiaľ budeme platiť za nezodpovednosť vlád, potom máme solidaritu postavenú na hlavu,“ vyhlásila dnes volebná líderka strany Iveta Radičová. Kritizovala tiež najnovší finančný plán únie proti šíreniu menovej krízy. „Potrebné sú reformy a nie ďalšie dlžoby,“ dodala Radičová.

Ministri financií EÚ sa v noci z nedele na pondelok dohodli na záchrannom pláne v objeme viac ako 700 miliárd eur; peniaze by v prípade potreby mali dostať štáty únie, ktoré sa ocitnú v podobných problémov ako Grécko.

Oslovení analytici sa zhodli, že šéf najsilnejšej politickej strany sa svojim vystúpením snažil odviesť pozornosť voličov od nepopulárnej finančnej pomoci Aténam. „Nešlo o to, aby verejnosti vecne vysvetlil dôvody rozhodnutia vlády, ale znížil riziko prípadnej straty popularity,“ zhodnotil Mesežnikov. Potvrdil to aj politológ Miroslav Kusý, podľa ktorého chce premiér tému gréckej pôžičky „zamiesť pod koberec“. „Ide o predvolebnú agendu a premiér robí všetko preto, aby mu vo voľbách neuškodila,“ dodal Kusý.

Analytici kritizovali verejnoprávnu televíziu, že Ficovi vychádza v ústrety. Premiér aj v minulosti vystupoval v STV zväčša bez oponenta. „Fico nepotrebuje dialóg. On chce útočiť na svojich konkurentov tak, aby nemali možnosť odpovedať,“ poznamenal Mesežnikov.

Hovorca STV Peter Susko obvinenia odmietol, televízia vraj dodržiava zákony. Premiérovi poskytli priestor podľa zákona o vysielaní a retransmisii. Ten umožňuje štátnym orgánom v naliehavom verejnom záujme vystúpiť na ich požiadanie. Počas súčasnej vlády podobné prejavy neboli obvyklé.

354 debata chyba