Petríková sa chcela postarať o Harabina

Súdnictvo sa môže ešte viac dostať do područia politikov. Cestu tomu dláždi ministerka spravodlivosti Viera Petríková, nominovaná HZDS. Jej rezort predložil do legislatívneho procesu opäť novelu zákona, ktorá posilňuje právomoci predsedu Súdnej rady.

19.05.2010 05:14
Petríková, Harabin Foto:
Rezort spravodlivosti, ktorému šéfuje Viera Petríková, predložil do legislatívneho procesu novelu zákona, ktorá posilňuje právomoci predsedu Súdnej rady Štefana Harabina. Na snímke z roku 2007 Harabin ešte ako minister menuje Petríkovú za predsedníčku Okresného súdu vo Vranove nad Topľou.
debata (33)

Tým je predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin, jej predchodca v ministerskej funkcii. Podľa informácií Pravdy dôvodom môže byť aj to, že Petríková zvažuje odchod z vlády ešte pred parlamentnými voľbami a návrat do talára. No nie už na Okresný súd vo Vranove nad Topľou, ale na Najvyšší súd.

Ministerstvo spravodlivosti poslalo v pondelok do pripomienkového konania novelu zákona o sudcoch a prísediacich. Po tom, čo sa Pravda v utorok opýtala, prečo Petríkovej rezort predložil tento návrh tri týždne pred voľbami, materiál z internetu zmizol. Ministerstvo nebolo schopné vysvetliť prečo. Hovorca rezortu Michal Jurči odmietol vec akokoľvek komentovať. Popoludní poskytol len stručné stanovisko. „Veci ohľadom Portálu právnych predpisov preverujeme.“ Čo konkrétne preverujú, neprezradil.

V materiáli ministerstva sa uvádza, že pripomienkové konanie má trvať do 4. júna a potom by malo byť zaradené na rokovanie vlády. Petríková prepracovala návrh, ktorý vlani štyrikrát neprešiel v parlamente pre neochotu Smeru podporiť ho.

Ak by zmena zákona prešla, nový minister spravodlivosti už bude môcť predkladať len zákony. O ostatné kompetencie v justícii príde a bude ich mať v rukách Súdna rada a jej predseda, ktorý je zároveň šéfom Najvyššieho súdu. Smer by za návrh nehlasoval pred voľbami. „Dávať dnes nejaké návrhy zákonov je úplne scestné. Treba počkať na voľby, na novú konšteláciu v strán parlamente a potom sa môže debatovať,“ povedal predseda ústavnoprávneho výboru Mojmír Mamojka (Smer).

Poslankyňa Lucia Žitňanská pripomenula, že do volieb riadna schôdza parlamentu nebude a už vôbec nie dve, aby akýkoľvek zákon mohol prejsť riadnou procedúrou. „Robiť zásadné systémové zmeny v justícii tri týždne pred voľbami v nejakom skrátenom konaní, to by bol politický škandál,“ uviedla.

Opozícia tvrdí, že Harabin si novelu zákona o sudcoch a prísediacich ušil ešte ako minister na mieru, pretože po jej prijatí by sústredil celú moc v justícii vo svojich rukách.

Bývalý minister spravodlivosti Daniel Lipšic (KDH) upozornil, že žiadna krajina Európskej únie nemá tak koncentrovanú moc v rukách predsedu Najvyššieho súdu. Harabinovi vyčíta, že už ako minister si posilňoval právomoci a teraz, keď je na Najvyššom súde, ich presúva na Súdnu radu jeho nasledovníčka vo funkcii ministerka Petríková.

„Nech to skúsia, ak si myslia, že posilňovaním Harabinových kompetencií uspejú u voličov,“ reagoval Lipšic.
Demisiu Petríkovej označil hovorca rezortu za kačicu, ktorú živia médiá. „Ministerka neplánuje kandidovať na post Harabinovej zástupkyne. Dokonca je to zo zákona technicky nemožné,“ tvrdí Jurči.

Ak však dá Petríková súhlas, o jej dočasnom preložení na Najvyšší súd by rozhodovala Súdna rada, ktorej šéfuje Harabin. Rada sa má zísť 1. júna. „Súdna rada potrebuje na to len súhlas sudcu,“ hovorí sudca Najvyššieho súdu Peter Paluda. Ak by rada Petríkovú preložila na Najvyšší súd, môže kandidovať za podpredsedníč­ku súdu.

Aké právomoci by prešli z ministra spravodlivosti na Súdnu radu a jej predsedu

  • predseda by rozhodoval o dočasnom pozastavení výkonu funkcie sudcu bez toho, aby také rozhodnutie mohla Súdna rada SR zrušiť
    • Súdna rada by vymenúvala predsedov súdov, ktorí vytvárajú disciplinárne se­náty
    • Súdna rada a jej predseda by rozhodovali o voľných miestach sudcov, o prerušení funkcie sudcu, o stážach sudcov
    • zrušilo by sa výberového konanie na predsedov súdov
    • o vymenúvaní a odvolávaní funkcionárov súdov by rozhodovala Súdna rada a jej predseda
    • zrušilo by sa výberové konanie na sudcov
    • sudcami sa mohli stať len justiční čakatelia, rozhodovali by o nich predsedovia krajských súdov, tých by vymenúvala Súdna rada na návrh jej predsedu
33 debata chyba