Fico sa chce stretnúť s Orbánom. Radičová: Trianon zruší iba vojna

Slovenská vláda požiadala nášho veľvyslanca v Budapešti Petra Weissa, aby pre pripravovanú novelu maďarského zákona o dvojakom občianstve inicioval stretnutie slovenského premiéra Roberta Fica a budúceho maďarského premiéra Viktora Orbána. K tomuto kroku sa slovenská strana rozhodla potom, ako v utorok stroskotala slovenská snaha o urýchlené zvolanie zmiešanej slovensko-maďarskej komisie.

19.05.2010 12:44
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

Maďarská odpoveď bola totiž taká, že komisiu sú pripravení zvolať, ale až po 28. máji po vymenovaní novej vlády. To by však už mal byť zmenený zákon prijatý. „Na tom sa môžeme len zasmiať, lebo takto sa nepostupuje na základe serióznej zmluvy,“ povedal premiér Robert Fico.

Na schôdzi kabinet analyzoval riziká, ktoré súvisia s maďarským zákonom o dvojakom občianstve, tento materiál mal však dôverný charakter. Podľa Fica sa čím ďalej tým viac ukazuje, aké dôsledky môže novela zákona v prípade prijatia mať.

Na prípadnej schôdzke s Orbánom by mu chcel Fico povedať, aké kroky je slovenská vláda pripravená urobiť, ak Maďari novelu prijmú. Okamžite po prijatí novely by začala rokovať vláda a iniciovala by aj rokovanie parlamentu. „My sa nechystáme robiť opatrenia proti nim, do poslednej chvíle chceme o tejto otázke rokovať,“ dodal Fico.

„Nemôžeme teraz začať hrať zákopovú vojnu, skákať cez vatry a švihať v povetrí valaškami, našou povinnosťou je do poslednej chvíle rokovať,“ povedal Fico. Spolu so šéfom slovenskej diplomacie Miroslavom Lajčákom označil doterajší prístup maďarskej strany za arogantný.

Dzurinda: Riešenie môžeme dosiahnuť

Politické riešenie v súvislosti s dvojakým občianstvom pre Maďarov žijúcich v zahraničí je podľa predsedu SDKÚ Mikuláša Dzurindu dosiahnuteľné. Ako uviedol, návrh Budapešti nie je európsky a je v rozpore s medzinárodným právom. Dzurinda si nevie predstaviť, že by dvojaké občianstvo zaviedli Francúzi pre Valónov žijúcich v Belgicku alebo Nemci pre občanov Rakúska, či Švajčiarska.

Podľa volebnej líderky strany Ivety Radičovej je strana po voľbách pripravená ponúknuť riešenie situácie bez toho, aby strašila občanov sankciami. Naopak, chce občanov SR chrániť. „Nie je dôvod strašiť občanov, ani zvolávať bezpečnostnú radu,“ uviedla.

Európska ľudová strana (EPP) zorganizuje na návrh SDKÚ okrúhly stôl členských strán zo Slovenska a Maďarska k téme zavedenia dvojakého občianstva pre Maďarov žijúcich mimo MR. Podľa Radičovej je EPP rodina a vzniknuté problémy sa majú riešiť v rodine. Verí, že rokovanie strán SDKÚ, KDH, SMK a FIDESZ prinesie riešenie.

Radičová nevidí dôvod na zvolávanie mimoriadnej schôdze parlamentu pre dvojaké občianstvo, ak schôdza nebola zvolaná aj pre pôžičku Grécku. Zdôraznila potrebu permanentného rokovania, kým zákon nevstúpi do účinnosti, čo by sa malo stať v januári 2011.

Trianon môže zrušiť iba vojna, tvrdí Radičová

„Je veľká šanca na úspech rokovaní, že maďarský parlament prijme štandardný zákon.“
Trianonská zmluva je podľa Radičovej zrušiteľná len vojnou. „Vyťahovanie témy Trianonu považujem za politickú hru,“ uviedla v súvislosti so slávnostným pripomínaním si Trianonu v Maďarsku.

debata chyba