Kaliňák o Pride pochode: Jediní, komu pomohli, sú extrémisti

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) je spokojný s tým, ako zasiahla polícia na sobotnom pochode neheterosexuálnych ľudí Dúhový PRIDE Bratislava 2010. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácie TV Markíza Na telo.

23.05.2010 14:43 , aktualizované: 17:54
Gay Pride, Bratislava Foto:
Dúhový pochod v Bratislave chcú organizátori zopakovať aj o rok.
debata (76)

„Polícia bola určite dostatočne pripravená, ale rozhodne si netreba zamieňať políciu s organizačným štábom pochodu homosexuálov a lesbičiek,“ povedal Kaliňák, ktorý potvrdil, že polícia zadržala 29 extrémistov. Dodal, že štátna polícia spolupracovala pri zabezpečení verejného poriadku s bratislavskou mestskou políciou. Kaliňák podotkol, že organizátori pochodu sa sami rozhodli zmeniť program svojej akcie.

Sú Slováci voči homosexuálom netolerantní?

„Jediní, komu pomohli, sú extrémisti, pretože ich opäť zviditeľnili,“ povedal minister vnútra o účastníkoch PRIDE pochodu. Dodal, že akcia bola organizovaná v nesprávnu dobu a nešťastne načasovaná. „Ale ak si chceli urobiť svoje zabezpečenie, mohli si najať SBS-ku, tak ako to robia mnohí. Mohli mať väčší organizačný štáb a usporiadateľov,“ uviedol. Zopakoval, že polícia v sobotu zabezpečila verejný poriadok.

„Už samotné takéto podujatia vyvolávajú často konflikty,“ povedal spoludiskutujúci predseda KDH Ján Figeľ o sobotňajšej akcii na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí. Podľa Figeľa by mala byť slovenská polícia v budúcnosti aktívnejšia a lepšie pripravená, konať preventívne. Figeľ Kaliňákovi pripomenul predchádzajúce akcie, na ktorých polícia zakročila.

„Je tu množstvo lekcií aspoň za posledné štyri roky, ktoré hovoria o tom, čo treba zlepšiť v konaní alebo v pripravenosti,“ povedal Figeľ. Ten si myslí, že treba intenzívnejšie spolupracovať s organizátormi či s miestnou samosprávou.

Politici mlčali

Ani jedna politická strana na Slovensku neodsúdila útoky neonacistov proti pokojnému pochodu na Hviezdoslavovom námestí. Aktivisti chceli svojou akciou upozorniť na porušovanie svojich ľudských práv.

Veľmi opatrne hodnotil akciu predseda KDH Ján Figeľ. „Už samotné takéto podujatia vyvolávajú často konflikty,“ reagoval Figeľ v televízii Markíza na incidenty vyvolané extrémistami počas sobotňajšej akcie na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí. Figeľ tvrdí, že polícia by mala byť v budúcnosti aktívnejšia a lepšie pripravená, konať preventívne.

Monika Flašíková-Beňová (Smer) hovorí, že politici akciu neodsúdili, pretože ide o inak sexuálne orientovaných ľudí. ,,Politici sa boja, že by im to na bigotnom Slovensku ubralo u voličov percentá." Podľa nej politici by aj v tomto mali byť rovní a čestní a odsúdiť útoky extrémistov proti komukoľvek, komu je ubližované. Stanovisko SDKÚ, KDH či inej strany sa nám nepodarilo získať napriek opakovaným telefonátom. Politici mali mobily buď vypnuté, alebo ich nedvíhali.

Externé odkazy
76 debata chyba