Orbán ovládol predvolebnú kampaň na Slovensku

Maďarská novela zákona o dvojakom občianstve má platiť od 20. augusta, ale s účinnosťou až od Nového roku. Slovenská novela - od 17. júla, hoci pôvodný návrh počítal už s 1. júnom.

27.05.2010 07:23
Viktor Orbán Foto:
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (152)

Dvadsiateho augusta slávia Maďari štátny sviatok svätého Štefana. A Slováci si budú 17. júla pripomínať prijatie deklarácie o zvrchovanosti, čo je pamätný deň. Samé symbolické dátumy. A zrejme aj gestá.

Čo je dôležitejšie, 17. júla bude už na Slovensku dávno po voľbách a možno aj po koaličných rokovaniach o novej vláde. Tu i tam – na druhej strane Dunaja budú mať politici iné a závažnejšie problémy.

Teraz je však Slovensko uprostred predvolebnej kampane a nový maďarský premiér Viktor Orbán a jeho Fidesz do nej výrazne zasiahli. Ba svojím legislatívnym ťahom spôsobili, že téma dvojakého občianstva u severných susedov Maďarska ovládla politické diskusie a vyhrotila vzájomné vzťahy ako už dávno nie.

Politickí analytici sa pýtajú, či to Orbán urobil zámerne, alebo nevdojak a vôbec – prečo radšej chvíľu nepočkal? Špekuluje sa – položartom či polovážne – že tým chcel pomôcť Robertovi Ficovi. Lebo Orbánovi sa hodí, aby aj po voľbách mal v Bratislave rozhnevaného partnera, s ktorým sa bude môcť kedykoľvek „posekať“ a odpútať pozornosť voličov od stagnujúcej ekonomiky a sociálnych ťažkostí. Tie predsa tak skoro nevyrieši.

„Pomáha skôr Slotovi ako Ficovi a podporuje slovenský nacionalizmus, priam rozdúchava ho,“ myslí si bývalý slovenský veľvyslanec v Maďarsku Štefan Markuš. „Čím zároveň ženie vodu na mlyn nacionalistom medzi zástupcami maďarskej menšiny.“

Odborníci upozorňujú, že politické hry s dvojakým občianstvom môžu byť zahrávaním sa s ohňom najmä v časoch krízy a medzi štátmi, ktorých vzťahy sú zaťažené historickými krivdami. Precedensy už existujú: keď Bulharsko začalo hromadne udeľovať občianstvo Macedóncom a Rumunsko Moldavcom. V tom druhom prípade už musela protestovať aj Európska únia prostredníctvom vtedy predsedajúceho Česka. Bývalý český vicepremiér Alexander Vondra to označil za možný destabilizujúci faktor v celom regióne.

Podľa experta na medzinárodné právo Františka Poredoša z Univerzity Komenského Bratislava nemohla zaujať voči kroku Budapešti vyčkávaciu taktiku, lebo ten môže mať exteritoriálne účinky: Predpokladá sa, že je len otázkou času, kedy Budapešť umožní zahraničným Maďarom získať aj volebné právo. Politici Fideszu takúto možnosť už naznačili a Jobbik ju zjavne presadzuje.

Orbán odkazuje do Bratislavy, že Budapešť nenaletí na provokácie nacionalistických strán na Slovensku pred nadchádzajúcimi voľbami. „Ale začal s tým predsa Orbán, on provokoval a je otázne, či sme mu tak trocha nenaleteli,“ dodáva Markuš.

Orbán tvrdí, že bude rokovať až s novou vládou, ktorá vzíde z volieb. Ozaj, čo si myslí, že kto v nej zasadne a kto ju zostaví?

152 debata chyba