Bugár o dvojaké občianstvo nepožiada

Za hysterickú reakciu na maďarský zákon o dvojakom občianstve považuje prijatie vládnej novely zákona o štátnom občianstve Národnou radou SR, predseda strany Most-Híd Béla Bugár.

30.05.2010 17:12
Béla Bugár Foto:
debata (15)

Podľa neho sa tým ešte viac pokazili slovensko-maďarské vzťahy a vytvára sa atmosféra strachu. Bugár o dvojaké občianstvo nepožiada. „Ja ako občan SR, ktorý zastupujem aj záujmy menšiny, v tomto prípade Maďarov, si nemôžem dovoliť dať im zlý príklad,“ uviedol v diskusnej relácii televízie Markíza Na telo.

Avizované prijatie dvojakého občianstva niektorými politikmi označil za nezodpovedné voči voličom, ktorých záujmy presadzujú. Na druhej strane však podľa neho občania maďarskej, ale ani iných národností, nemôžu byť rukojemníkmi.

Podľa Bugára sa najskôr mali uskutočniť rokovania s Maďarskom a ak by sa nedospelo k dohode, aspoň by táto téma nezasiahla do volebnej kampane na Slovensku. „Nebol to dobrý návrh, nebol dobre načasovaný,“ zhodnotil. Podľa neho nie je vládna novela ani v súlade s Ústavou SR. Podanie na Ústavný súd však nebude možné, lebo sa nepodarí získať 30 potrebných podpisov poslancov. SDKÚ-DS, ktorá v parlamente novelu nepodporila, podanie podľa Bugára nepodpíše a ostatné strany za ňu hlasovali. Bugár je presvedčený, že vláda jednoznačne využila túto tému na volebnú kampaň a na prekrytie svojich káuz. „Dostali ste záchrannú vestu od Fideszu,“ adresoval lídrovi vládnej ĽS-HZDS Vladimírovi Mečiarovi.

Mečiar vníma zákon o štátnom občianstve ako dobrý a podľa neho nie je protiústavný. „Je v záujme občanov Slovenskej republiky, aby zostali občanmi Slovenskej republiky,“ uviedol. Upozornil, že utajiť prijatie cudzieho štátneho občianstva nebude možné. Oznamovaciu povinnosť ukladá zákon. „Ak to chcú tajiť a konať proti zákonom SR, na ako dlho sa im to podarí?,“ pýta sa. Konkrétne spôsoby ako sa bude prijatie cudzieho štátneho občianstva zisťovať však neuviedol.

15 debata chyba