Občania sú v spore rukojemníkmi

Občania sú v spore maďarských a slovenských politikov iba rukojemníkmi. Občianski aktivisti chcú na to upozorniť Pochodom tolerancie 8. júna v Bratislave. Symbolicky sa začne pri soche básnika Sándora Petőfiho a skončí pri soche Milana Rastislava Štefánika.

01.06.2010 16:21
debata (1)

„Viac ľudskoprávneho myslenia aj v tejto kauze by bolo rozumnejšie, úprimnejšie voči občanom aj z právneho hľadiska lepšie,“ hovorí programový riaditeľ Fóra inštitútu pre výskum menšín Kálmán Petőcz. Slovensko aj Maďarsko sa podľa neho správne odvolávajú na Európsky dohovor o občianstve, každá strana však z neho vytrháva to, čo jej zámerom vyhovuje.

Organizácia Pochodu je reakciou na prijatie zákona o dvojakom občianstve v Maďarsku a následnej reakcie slovenskej vlády a parlamentu. „Zásadne protestujeme proti tomu, aby slovenská vláda – bez akéhokoľvek relevantného dôvodu – označila celú jednu skupinu svojich občanov, spolupodieľajúcich sa na tvorbe duchovného a materiálneho bohatstva štátu, za "vážne bezpečnostné riziko“ pre Slovenskú republiku. Hodnotíme to ako prejav nelojálnosti štátu k vlastným občanom," povedal Petőcz, ktorý je bývalým veľvyslancom SR pri OSN v Ženeve.

Ocenil vystúpenie prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý sa vo svojom televíznom prejave obrátil aj na občanov maďarskej národnosti. Menšiny podľa Petőcza oceňujú jeho gesto, no nasledovať ho musia aj činy. Ako pripomenul, občianske združenie Okrúhly stôl Maďarov na Slovensku spolu s predstaviteľmi všetkých historických národnostných menšín predložili prezidentovi po jeho výzve konkrétnu iniciatívu na zmeny v legislatíve týkajúce sa práv menšín. „Pán prezident na to dosiaľ nereagoval,“ zhodnotil. Aktivisti chcú požiadať generálneho prokurátora, aby inicioval podanie novely zákona o štátnom občianstve na Ústavný súd, keďže prezident republiky ju už podpísal.

1 debata chyba