Vláda rozdáva odmeny

Časť zamestnancov štátnej správy si tesne pred parlamentnými voľbami polepší. Denník Pravda má informáciu o tom, že viacerí ministri budú napriek hospodárskej kríze a rečiam o šetrení začiatkom júna dávať úradníkom polročné odmeny.

02.06.2010 06:59
Vladimír Chovan Foto:
Polročné odmeny nevylúčil minister pôdohospodárstva Vladimír Chovan (HZDS). Odmeňovať by sa malo podľa zákona o štátnej službe.
debata (83)

Samotné ministerstvá to nie sú ochotné priznať. Niektoré radšej mlčia, iné sa vykrúcajú. Len polovica zo štrnástich rezortov však uviedla, že odmeny nevyplatí.

Príkladom v šetrení nejde ani rezort financií Jána Počiatka (Smer). Podľa informácií Pravdy dostanú úradníci odmeny v júlovej výplate. Hovorca Miroslav Šmál to nepoprel. Rovnako ani hovorkyňa zanikajúceho ministerstva výstavby Linda Vaškovičová nevylúčila, že zastupujúci minister Ján Mikolaj (SNS) vo výplate za posledný mesiac zamestnancom pridá.

Polročné odmeny nevylúčil minister pôdohospodárstva Vladimír Chovan (HZDS) a minister životného prostredia Jozef Medveď (Smer). Chovanova hovorkyňa Katarína Belická odkázala, že ak sa na ich ministerstve bude odmeňovať, tak podľa zákona o štátnej službe. Medveďova hovorkyňa Jana Kaplanová tvrdila, že nemá informácie, či ministerstvo odmeny vyplatí.

Postup tají ministerka spravodlivosti Viera Petríková (HZDS), minister dopravy Ľubomír Vážny (Smer) a minister obrany Jaroslav Baška (Smer). Ich rezorty na otázky Pravdy neodpovedali.

Odmeny na rozlúčku nie sú novinkou. Vyplácali ich aj ministri vlády Mikuláša Dzurindu v roku 2006. Napríklad ministerstvo zdravotníctva teraz zverejnilo, že minister Rudolf Zajac v máji 2006 vyplatil 213 zamestnancom ministerstva dohromady 7,59 milióna korún. Na jedného pripadlo priemerne viac ako 35-tisíc korún.

„Stále tu máme hospodársku krízu a tá sa dotýka aj verejného sektora,“ pripomína riaditeľ inštitútu Iness Richard Ďurana. Vyplácanie odmien v čase, keď sa na konci roka očakáva deficit na úrovni štyroch miliárd eur a daňové príjmy zaostávajú za očakávaním, podľa Ďuranu nie je správne. „A ani férové voči súkromnému sektoru, kde platy stagnujú a ktorý nesie bremeno financovania verejného sektora,“ dopĺňa analytik.

Podobné tajnosti ako teraz robili ministerstvá aj na konci minulého roka ohľadom koncoročných odmien. Podriadeným pritom prilepšila väčšina ministrov, výnimkou je napríklad ministerstvo zahraničných vecí. Tam v rámci úsporných opatrení plošné odmeny stopli. Ako povedal jeho hovorca Peter Stano, vyplácajú len jednorazové odmeny individuálnym zamestnancom za kvalitné plnenie úloh nad rámec pracovnej činnosti.

Plošné odmeny tento rok zrušil minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Nahradil ich cieľovými odmenami, ktoré od začiatku roka získalo 101 zamestnancov. Ako informoval hovorca Branislav Zvara, priemerne pripadlo na jedného necelých 1 200 eur.

Kým krajiny ako Lotyšsko alebo Írsko pristupujú ku škrtom v mzdách zamestnancov verejnej správy, na Slovensku hospodárska kríza tieto platy ani len nezmrazila.

Podľa Štatistického úradu vzrástla vlani priemerná mzda vo verejnej správe a v obrane o päť percent. Inštitút Iness vyrátal, že v roku 2009 šla každá siedma koruna štátneho rozpočtu na výplatu štátneho zamestnanca. Dokopy štát na mzdy štátnych zamestnancov minul 2,113 miliardy eur.

Ako odmeňujú ministerstvá

Pravda sa rezortov opýtala, či v mesiaci jún alebo júl vyplatia zamestnancom polročné odmeny a tiež, kedy naposledy zamestnancov odmeňovali

Ministerstvo kultúry
polročné odmeny nevyplatí
neodpovedalo na otázku, kedy naposledy odmeňovalo

Ministerstvo spravodlivosti
neodpovedalo

Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja
pred voľbami polročné odmeny nevyplatí, ich vyplatenie po voľbách nevylúčilo
na otázku, kedy naposledy odmeňovalo, neodpovedalo

Ministerstvo pôdohospodárstva
polročné odmeny nevylúčilo
na otázku naposledy vyplácaných odmien neodpovedalo

Ministerstvo životného prostredia
polročné odmeny nevylúčilo
posledné odmeny vyplatilo v decembri 2009, v priemernej výške 9 % z mesačného platu

Ministerstvo zahraničných vecí
plošné polročné odmeny nevyplatí
v čase krízy vypláca len individuálne a jednorazové odmeny zamestnancom

Ministerstvo práce a sociálnych vecí
polročné odmeny nevyplatí
naposledy odmeňovalo v decembri 2009, v priemernej výške 200 € na zamestnanca

Ministerstvo školstva
polročné odmeny nevyplatí
naposledy odmeňovalo v apríli 2010, zamestnanci dostali za kvalitné splnenie mimoriadnych úloh odmeny v priemernej výške 3,71 €. Odmeňovalo aj zamestnancov z oblasti riadenia, kontroly, auditu a implementácie fondov EÚ v priemernej výške 57,14 €, tieto odmeny refunduje EÚ

Ministerstvo financií
odmeny pred voľbami nevyplatí
informácie o naposledy vyplatených odmenách neposkytlo

Ministerstvo obrany
neodpovedalo

Ministerstvo zdravotníctva
polročné odmeny nevyplatí
posledné odmeny vyplatilo v januári 2010, zhruba vo výške polovice priemerného mesačného zárobku

Ministerstvo vnútra
odmeny vyplatilo v máji 2010, úradníci dostali priemerne po 300 €, policajti dostali od 200 do 700 €

Ministerstvo dopravy
neodpovedalo

Ministerstvo hospodárstva
plošné polročné odmeny nevyplatí
v roku 2010 vypláca cieľové odmeny vybraným zamestnancom, odmenených bolo zatiaľ 101 ľudí, každý dostal priemerne 1 200 €

83 debata chyba