Brusel chce chrániť slovenské ženy

Európska komisia dala vo štvrtok Slovensku poslednú výzvu predtým, ako podá žalobu na súdny dvor. Naše zákony podľa nej nezabezpečujú rovnaké postavenie ženy a muža v zamestnaní. Komisii sa nepáči, že nechránia ženu, ktorá sa po materskej dovolenke chce vrátiť do zamestnania.

04.06.2010 09:25
rodina, manželia, kočík Foto:
Európskej komisii sa nepáči, že slovenské zákony nechránia ženu, ktorá sa po materskej dovolenke chce vrátiť do zamestnania.
debata (21)

„Ide o právo na každé zlepšenie pracovných podmienok, na ktoré by žena mala právo počas svojej neprítomnosti v práci, a právo vrátiť sa po skončení materskej dovolenky na svoje pracovné miesto za rovnakých dojednaní a podmienok,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré poskytlo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Komisia ďalej upozorňuje na diskrimináciu pri výberových kritériách, pri nábore do zamestnania a kariérnom postupe. 

Ministerstvo práce tvrdí, že na správu bude reagovať až po tom, čo ju aspoň neoficiálne dostane. Poslednú výzvu pred žalobou za dramatickú nepovažuje. „Ide o úplne štandardný postup komisie pri komunikácii o vhodnosti zohľadnenia svojich smerníc v legislatívnom prostredí jednotlivých členských štátov,“ uviedol hovorca rezortu Michal Stuška. Europoslankyňa za Smer Monika Flašíková-Beňová tvrdí, že ak ide o poslednú výzvu, zákony treba upraviť. „Ešte je na to čas. Pripadne to však už novej vláde,“ podotkla.

Stuška tvrdí, že antidiskriminačný zákon a Zákonník práce zaručujú povinnosť zamestnávateľovi zaradiť zamestnanca po skončení materskej alebo rodičovskej dovolenky na jeho pôvodné miesto. "Slovenský právny poriadok však nezaručuje ženám, ktoré sa vrátia z materskej dovolenky, všetky práva uvedené v smernici.

Ide o právo na každé zlepšenie pracovných podmienok a právo vrátiť sa po skončení materskej dovolenky na svoje pracovné miesto za rovnakých dojednaní a podmienok," priznal Stuška.
 
Matky po návrate do práce väčšinou dostávajú výpoveď s tým, že ich pracovné miesto zaniklo z organizačných dôvodov. „Takéto niečo sa deje, ale je to protizákonné. Žena môže dohodu odmietnuť a súdiť sa,“ upozorňuje odborník na dane a odvody Jozef Mihál (SaS). Podotkol, že náš zákon by sa mohol zlepšiť tým, že by obsahoval napríklad dvojročnú lehotu, ktorá by žene po materskej zabezpečovala isté zamestnanie na pôvodnej pozícii.

Slovensko malo zákony určujúce rovnosť medzi mužom a ženou v zamestnaní upraviť do 5. októbra 2005. Tejto téme sa však nevenovala ani minulá vláda. Iba od februára 2010 platí novela zákona o sociálnom poistení, ktorá čiastočne odstraňuje diskrimináciu ženy.

Novela určuje, že kým je žena na materskej, poistenie v nezamestnanosti za ňu platí štát. Do februára matka, ktorá po materskej stratila prácu, nemala nárok na podporu v nezamestnanosti, ak si poistku neplatila sama.

21 debata chyba