Slota si v Komárne urobil kampaň, potom už patrilo mesto Maďarom

Odhaľovanie pamätníka Trianonu v Komárne pripomínalo volebný míting SNS. Udalosť, pri ktorej sa očakávali konflikty medzi slovenskými a maďarskými demonštrantmi, prebehla napokon celkom pokojne.

04.06.2010 16:20 , aktualizované: 22:57
Slota, Belousovová Foto:
Predseda SNS Ján Slota a podpredsedníčka SNS Anna Belousovová počas príhovoru na hraničnom moste v Komárne, kde spolu odhalili pamätnú tabuľu Trianonu.
debata (235)

Nebolo vidieť nijakých extrémistov, krátky pochod mestom sa zaobišiel bez provokácií, policajti nemuseli vôbec zasahovať.

Na demonštratívny pochod mestom sa národniari dobre pripravili. Do Komárna pozvážali prívržencov z celého Slovenska autobusmi. Desiatky ľudí z Hlohovca, Nitry, Prievidze, Handlovej, Brezna, Tvrdošína, Michaloviec či Stropkova sa už s predstihom zhromaždili pred domom Matice slovenskej. „Prišli sme si uctiť pamätný deň Trianonu a poďakovať sa mocnostiam, že nám umožnili osamostatniť sa,“ povedal Pravde 35-ročný Ján Stanislav, ktorý sem s ďalšími siedmimi rodákmi pricestoval z Košických Oľšian. Cestu zorganizovala okresná organizácia SNS. Na námestí sa to len tak hemžilo slovenskými vlajkami, transparentmi a tričkami s nápisom „Volím 10“.

Keď o 13.40 h vyšiel z budovy Slota s Annou Belousovovou, davy vonku ich privítali slabým potleskom. Postavili sa na čelo sprievodu, ktorý sa pomaly pohol smerom k Alžbetinmu mostu, tvoriacemu hranicu s Maďarskom. Zástup sa cestou rozrastal, napokon v ňom v dĺžke zhruba 100 metrov kráčalo vyše 700 ľudí. Polícia zastavila dopravu, prácu však nemala. K nijakým roztržkám neprišlo. Len spomedzi prizerajúcich sa obyvateľov sem-tam zazneli kritické poznámky. „My sme sa tu narodili, v pokoji tu žijeme a títo darmožráči sem za naše peniaze prišli robiť nepokoje!“ kričali na sprievod. „Fúj! Dajte nám pokoj! Chceme žiť v mieri!“ ozvali sa ďalší.

Po štvrťhodine zastal zástup pri novoinštalovanom pamätníku. Zaznela slovenská hymna, potom sa k davu prihovoril Slota. Pri čítaní prejavu sa zadýchal a viackrát pomýlil. „Toto je naša odpoveď na maďarské provokácie… Toto je naša zem, slovenská zem, ktorú si nikdy nedáme vziať. Sme tu autochtónny národ, ktorý tu žije 1 500 rokov,“ vyhlásil Slota. Potom ešte falošným hlasom zaspieval pieseň Hej, Slováci, prítomným odporučil, aby volili jeho stranu a spolu s Belousovovou odhalili pamätný kameň. Vzápätí sa naň navalili davy ľudí, fotografovali si ho, no našli sa aj takí, ktorí ho s dojatím bozkávali.

O pár minút bolo po všetkom, zhromaždenie sa rozišlo. Autá, zastavené na hraničnom priechode z maďarskej strany, policajti pustili do Komárna.

Reakcie domácich na pochod boli rôzne. Niektorí Slováci z Komárna nadávali na primátora mesta Tibora Bastrnáka (Most-Híd). „V maďarskej štátnej televízii už rozprával, že je pamätník čierna stavba a na organizátorov podá trestné oznámenie,“ posťažovali sa.

Všetci Komárňania však tvrdia, že medzi ľuďmi problémy nie sú. Spolu vychádzajú dobre. „Všetko je len hra politikov. Keby radšej zabezpečili viac práce. Vtedy by sme nemali čas na takéto hlúposti,“ komentovala udalosti Gabriela Vargová.

Premiér Robert Fico pre povodne do Komárna neprišiel.

Maďari si pripomínali v meste maďarskú súdržnosť

V Komárne na pamiatku maďarskej súdržnosti v deň 90. výročia podpisu Trianonskej mierovej zmluvy bili o 16:30 zvony tak ako aj v Maďarsku, konala sa bohoslužba v chráme reformovanej cirkvi a na nádvorí farského úradu tejto cirkvi ukázali pamätník maďarskej súdržnosti. Na bohoslužbách sa zúčastnil aj primátor Komárna a poslanec Národnej rady SR za stranu Most-Híd Tibor Bastrnák. Pre agentúru SITA uviedol, že do kostola chodí aj inokedy. Na odhalenie pamätníka však nešiel. Predsedu strany Bélu Bugára o svojej účasti na bohoslužbách neinformoval. Zákon o maďarskej súdržnosti schválil minulý týždeň maďarský parlament.

Na bohoslužby a neskôr aj do farskej záhrady prišlo približne 500 ľudí. Podľa Bastrnáka aj piatkové udalosti, keď doobeda si Trianon pripomínala SNS a podvečer zas Maďari, ukazuje, že každý to oslavuje po svojom. „Pre Maďarov je to smutný deň. Mali by si z toho zobrať ponaučenie, pretože povojnové Maďarsko malo slabú vládu a bez podpory mocností sa rozpadlo,“ uviedol Bastrnák.

Podľa Bastrnáka treba pochopiť obe strany. „Pre Maďarov je to trauma a Slováci chcú zas udržať SR,“ uviedol Bastrnák. Zároveň však dodal, že by bol veľmi prekvapený, keby niekto žiadal revíziu hraníc. Podľa neho o Trianone by skôr mali hovoriť historici a nie politici. Keď sa však o tejto udalosti bude mlčať, politici túto tému budú zneužívať.

Poludňajšia akcia SNS nebola podľa Bastrnáka v súlade so zákonom. Národniari totiž nepožiadali stavebný úrad o povolenie umiestniť pamätník. Ján Slota to zdôvodnil tým že pamätník nemá pevný základ a preto mu stačí povolenie od Slovenskej správy ciest. Podľa Bastrnáka išlo zo strany SNS o provokačný predvolebný míting, ktorý občania odignorovali.

Ľudia v Komárne podľa Bastrnáka vychádzajú v pokoji. „Spolužitie medzi rôznymi národmi a národnosťami je pokojné a dobré,“ uviedol.

Podujatie v chráme reformovanej cirkvi a na nádvorí jej farského úradu organizovalo komárňanské občianske združenie Tvoja vec. To najskôr získalo povolenie na odhalenie pamätníka maďarskej súdržnosti vo farskej záhrade, neskôr však bolo stiahnuté. Preto združenie pamätník neodhalilo, ale len ukázalo. Členovia občianskeho združenia účastníkov stretnutia upozorňovali, že vo farskej záhrade nesmú byť žiadne zástavy. Účastníci ich pokyny akceptovali. Dohľad nad celou akciou mala štátna i mestská polícia, ktorá v blízkosti kostola organizovala dopravu.

235 debata chyba