Záplavy ustupujú, na východ dorazili výkonné čerpadlá z Česka

Povodňová situácia na Slovensku sa postupne upokojuje, hladiny riek zväčša klesali. Rozvodnený ostával Ipeľ na juhu stredného Slovenska, na západe krajiny stúpal ešte Dunaj na dolnom úseku pri Komárne a Štúrove a Váh pri Kollárove. Vyplýva to z informácií povodňového štábu v Košiciach, hasičov či internetovej stránky Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). Na pomoc zaplaveným obciam nasadili aj čerpadlá z Česka.

06.06.2010 09:38 , aktualizované: 14:17
povodeň, Michaľany Foto:
Hladiny riek klesajú aj na východe Slovenska, kde bola situácia najhoršia.
debata (7)

„Hornád výrazne klesol, krízový štáb ráno kontroloval hrádze, ale v noci už v Košiciach žiadne mimoriadne situácie neboli,“ uviedla Eva Vojtová z košického krajského povodňového štábu. V regiónoch začínajú s mapovaním škôd, postupne by sa podľa nej malo napríklad určiť, koľko rodinných domov povodne poškodili.
Hornád v predchádzajúcich dňoch spôsobil v úseku nad Košicami rozsiahle škody, stovky ľudí museli evakuovať a voda prerušila aj priame železničné spojenie medzi najväčším mestom východného Slovenska a Bratislavou. Od sobotného do nedelňajšieho poludnia však klesol pri Kysaku nad Košicami takmer o meter na 409 centimetrov.

Hladina rieky sa razantnejšie znížila už aj v Ždani pod Košicami, kde sa v sobotu až do večerných hodín držala len tesne pod hranicou 550 centimetrov. Na poludnie klesla pod päť metrov.

Pravdepodobne jednou z posledných obcí, kde voda v značnom rozsahu zaliala domy, boli Sady nad Torysou. V sobotu sa preliala hrádza a z viacerých obydlí ostala nad hladinou len strecha. Práve do tejto obce nasadili aj techniku, ktorú poskytli českí hasiči.

„Dorazili dve veľkokapacitné čerpadlá aj s obsluhou,“ priblížil krajský riaditeľ hasičov v Košiciach Jozef Bodnár. Stroj obsluhuje osemčlenný tím, mechanizmus musí na miesto osadiť špeciálna technika.

Druhé čerpadlo má pomôcť na rieke Trnávka v blízkosti obce Hraň v okrese Trebišov. „V noci sa pretrhla hrádza na Trnávke, čerpadlom budeme prečerpávať vodu z Trnávky do Ondavy, ktorá už klesla,“ uviedol prednosta obvodného úradu v Trebišove Róbert Puci. V okolí Trebišova bojujú s opakujúcimi sa povodňami už od polovice mája.

Aj popoludní sa podľa SHMÚ držali na úrovni tretieho – najvyššieho stupňa povodňovej aktivity viaceré rieky na juhu východného Slovenska, napríklad Bodrog či Latorica. Odtiaľ však podľa dostupných informácií škody hlásené neboli.

Počas dňa pokračoval aj pomalý pokles Ipľa na juhu stredného Slovenska pri Slovenských Ďarmotách, ktoré ležia nad ohrozovaným mestom Šahy. Kým o 8:00 bola hladina na úrovni 617 centimetrov, na poludnie to bolo 612 centimetrov.

Na dolnom toku ešte stúpal Dunaj – práve do neho sa vlieva Ipeľ neďaleko Štúrova. Hladina sa pri tomto meste od 8:00 do 12:00 zdvihla z 706 na 711 centimetrov. V týchto oblastiach ohrozenie ľudí nebolo hlásené, ale pre vysoký Dunaj zrušili víkendové Majstrovstvá Európy vo vodnom slalome v Čunove neďaleko Bratislavy, potvrdila Andrea Zererová z organizačného výboru. Ešte v sobotu organizátori dúfali, že sa im hladinu vody v čunovskom kanáli podarí znížiť a všetky preteky presunuli na nedeľu. Napokon však 225 pretekárov z 27 krajín súťažiť nemohlo.

Povodne v predchádzajúcich dňoch zasiahli aj niektoré regióny Maďarska či Poľska.

Zaplavené oblasti v okolí Trebišova po...

V obce Ploské neďaleko Košíc včera celý deň...
+52Povodeň na rieke Rajčianka. Prívalová vlna...
7 debata chyba