Petőcz: Všetci sme občania, všetci sme štátotvorní

Niekoľko stoviek ľudí všetkých vekových kategórií prišlo do Medickej záhrady v Bratislave podporiť Pochod tolerancie a solidarity. Ten mal demonštrovať snahu o zmiernenie napätých slovensko-maďarských vzťahov.

08.06.2010 23:36
Pochod tolerancie Foto:
Pochod tolerancie a solidarity mal demonštrovať snahu o zmiernenie napätých slovensko– maďarských vzťahov.
debata (23)

Začal sa symbolicky pri soche básnika Sándora Petőfiho a skončil pri soche generála Milana Rastislava Štefánika pred budovou SND. Ako zdôraznil jeden z hlavných organizátorov pochodu Kálmán Petőcz, programový riaditeľ Fóra inštitútu pre výskum menšín, malo ísť nielen o symbolické postavy, ale aj udalosti v dejinách slovenského a maďarského národa – uhorskú revolúciu v roku 1848 a vznik Československa v roku 1918. Ľudia by podľa neho na tieto udalosti nemali zabudnúť, no politici by ich mali zároveň prestať zneužívať na vyrábanie nových konfliktov medzi oboma národmi.

„Chceme všetkým politikom pripomenúť, že my občania Slovenska túžime po normálnej, slušnej a spravodlivej spoločnosti, no zdá sa nám, že takou nie je. Či sme Slováci, Maďari, Rómovia alebo akejkoľvek inej národnosti, sme tu doma, všetci sme štátotvorní, lebo sa všetci podieľame na vytváraní hodnôt tejto spoločnosti,“ otvoril podujatie Petőcz.

Zároveň aktualizoval posolstvo pochodu aj o spolupatričnosť s tými, ktorých zasiahli povodne na Slovensku. Pri mikrofóne sa ďalej vystriedali Dagmar Horná z Katedry politológie Filozofickej fakulty UK, ktorá rovnako zdôraznila občiansky princíp, rómsky aktivista Stano Daniel a predstavitelia hnutia Human, ktorí spolu s Fórom inštitútu pre výskum menšín podujatie zorganizovali.

Kálmán Petőcz tiež prečítal výzvu intelektuálov z oboch strán slovensko-maďarskej hranice na slobodný a otvorený dialóg a pokojné spolužitie všetkých občanov oboch krajín bez ohľadu na národnosť.

23 debata chyba