Trhač bankomatov leží postrelený v nemocnici, komplic ušiel

V Nových Zámkoch pred niekoľkými hodinami operovali tridsaťročného muža so strelnou ranou v bruchu, strážia ho kukláči. Podľa nitrianskych policajtov ide o člena partie bankomatových lupičov.

11.06.2010 19:18
auto Foto:
Auto páchateľov, ktoré sa vznietilo ešte počas naháňačky a prestrelky.
debata (3)

Zásah utŕžil počas nočnej naháňačky medzi obcami Nesvady a Bátorove Kosihy, kde sa lupiči pokúsili ukradnúť bankomat. „Muž je zatiaľ v stabilizovanom stave,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Ľubica Juríková. Policajti ho ešte nevypočuli.

Spolu s komplicom unikal pred policajnými hliadkami v červenom džípe. Prenasledovateľov sa snažili zbaviť tak, že z auta vyhadzovali takzvaných ježkov – podomácky vyrobené štvorhranné predmety, ktoré dvom policajným autám prepichli pneumatiky. Neskôr po hliadkach aj strieľali.

„Ešte za jazdy zasiahol jeden z policajtov unikajúce auto do pneumatiky, prestrelil tiež zadnú časť a zranil šoféra,“ prezradil krajský policajný riaditeľ Dušan Síleš. Podozrivé auto začalo približne v tom istom okamihu horieť. Šofér neskôr z neho vyskočil, policajti ho zadržali. Druhému páchateľovi sa podarilo v obci Nesvady ujsť. Pátrajú po ňom policajné psy.

Z džípu zostal zhorený vrak, policajti v ňom objavili špeciálne náradie, pištoľ a brokovnicu. Auto malo ukradnuté tabuľky s maďarským evidenčným číslom. Bankomat síce zostal na svojom mieste, no je poškodený. Lupiči ho omotali oceľovým lanom, snažili sa ho vytrhnúť zo steny, no sami si pritom odtrhli ťažné zariadenie. V bankomate bolo približne 100-tisíc eur.

Časté krádeže bankomatov na celom území Slovenska sú podľa Síleša dielom organizovanej skupiny. „Páchatelia musia byť na to dobre pripravení. Určite to je premyslená akcia.“ Teraz sa čaká na výsluch postreleného muža, ktorý možno prezradí ďalšie mená. Býva v Hurbanove, je živnostník a doteraz nemal žiaden záznam v trestnom registri. Policajní špecialisti teraz preverujú, či sa podieľal aj na starších krádežiach. Podľa Síleša len v Nitrianskom kraji bolo desať takýchto pokusov, z toho dva boli úspešné a dlhoprstí tak prišli k sume 54-tisíc eur. Na celom Slovensku polícia zaznamenala približne 20 pokusov.

Ježko - podomácky vyrobený predmet, ktorý... Foto: Andrej Barát
ježko Ježko - podomácky vyrobený predmet, ktorý páchatelia hádzali do cesty policajným autám a dve takto aj zastavili.

Scenár krádeží bol zväčša rovnaký. Páchatelia si vytipovali slabo strážené obce alebo bankomaty, ktoré boli upevnené do plastových alebo sklenených stien. Ešte pred akciou sa niekedy snažili odpútať pozornosť polície tak, že vo vedľajšej dedine zapálili náhodne vybrané zaparkované auto.

Potom si pristavili mohutné vozidlo a s pomocou oceľového lana, navijaku alebo ťažného zariadenia bankomat vytrhli. Ten v Bátorových Kosihách bol pritom nový. Podľa starostu Józsefa Siposa vydržal bez povšimnutia stáť na svojom mieste len niečo vyše mesiaca – od mája tohto roku. „Je to na hlavnej ulici, na frekventovanom mieste, ktoré je aj v noci stále osvetlené.“

3 debata chyba