Fico sa nevzdáva, bude sa pokúšať zostaviť vládu ešte celý týždeň

Predseda Smeru Robert Fico sa bude zrejme až do stredy budúceho týždňa pokúšať o zostavenie vlády, aj keď jeho pozvanie na rokovania odmietli predstavitelia SDKÚ, SaS, KDH i Most-Híd. "Naďalej platí, že predseda vlády a strany Smer Robert Fico má poverenie od prezidenta SR Ivana Gašparoviča na zostavenie vlády do stredy budúceho týždňa," uviedla hovorkyňa premiéra Silvia Glendová.

16.06.2010 15:06
Gašparovič, Fico Foto:
Premiér Robert Fico počas stretnutia s prezidentom Ivanom Gašparovičom, na ktorom dostal poverenie o zostavenie vlády.
debata (38)

Gašparovič poveril v pondelok Fica, ako predsedu najsilnejšej strany po sobotňajších parlamentných voľbách, aby sa pokúsil zostaviť vládu. Čas mu dal do 23. júna. Stredopravé strany však odmietli nielen že so Smerom vládu vytvoriť, ale aj prísť na rokovanie o možnom vytvorení koalície. Naopak v utorok večer podpísali politickú deklaráciu, že sa budú snažiť dohodnúť na vytvorení spoločnej vládnej štvorkoalície.

Už v stredu bude prvýkrát rokovať programová komisia, ktorá má dohodnúť programové tézy rodiacej sa koalície. Tie chce Iveta Radičová predstaviť v utorok 22. júna. Komisiu tvoria za SDKÚ Ivan Mikloš, za SaS predseda strany Richard Sulík, podpredseda Most-Híd Zsolt Simon a za KDH Daniel Lipšic a Andrej Ďurkovský.

38 debata chyba