Povodeň mu podlomila dom a obrala ho o prácu

Tridsiatnik Laco Macák čelil zrejme najťažšiemu rozhodnutiu života. Prvého júna konečne nastúpil do novej práce. A hneď na druhý deň mu susedia z Veľkej Mane volali, že sa mu cez dom valí povodeň. Šéf mu dal na výber - či zostane v práci, alebo si pôjde ratovať dom.

17.06.2010 15:29
voda, Macák, dom Foto:
Ladislavovi Macákovi zničila voda v pivnici dva múry.
debata (37)

Laco je tak už druhý týždeň nezamestnaný. Roboty však má vyše hlavy. „Voda si v suteréne zobrala so sebou jeden nosný múr, druhý sa rozpadáva.“ Nečakal na najhoršie, brodil sa s ťažkými brvnami v pivnici vo vode, ktorá mu siahala po hruď, a aspoň provizórne podoprel rodičovský dom. Teraz čaká, kým voda ustúpi a narýchlo vybetónuje nové múry. „Statik povedal, že ak to čím skôr nespravím, dom spadne. Zrúti sa dnu, do seba,“ ukazuje Macák na praskliny po celkom príbytku. Do jednej z nich, ktorá sa objavila v pivnici, strčil celú ruku.

Voda sa k nim valila od záhrady, na dvore sa vytvorila akási rieka. Prvá noc bola bezsenná a ráno strašné. „V dedine vypli elektrinu, bola evakuácia. No ja som predsa zostal. Keď sa na druhý deň rozvidnelo, zbadal som, že podlaha podo mnou padla o desať centimetrov.“ Dom odvtedy stále klesá. Akoby nestačilo, jeho 58-ročná mama, s ktorou býva, mala v tom čase úraz. „Ešte pred povodňou si zlomila prsty na nohách. Mala odpočívať, nesmela si namáhať nohu. Namiesto toho behala a zachraňovala, čo sa dalo.“

Dve tretiny domu sú neobývateľné. Zvyšná tretina, v ktorej teraz žijú, je čerstvá prístavba a Laco mal vďaka nej aspoň trochu šťastia v nešťastí. „Dostaval som ju tesne pred povodňou. Keby jej nebolo, nemali by sme tu kde bývať.“ Akurát musel do steny vysekať dvere na inom mieste, ako plánoval. Nebolo však času, potreboval spraviť otvor, cez ktorý by sťahoval nábytok, spotrebiče, oblečenie.

No voda si nakoniec našla cestu aj sem. Ťažko tomu uveriť, ale spod podlahy vymyla štrk. Pod doskami sú teraz dutiny. Celú dlážku bude potrebné vysekať a urobiť nanovo.

Kotol majú úplne zničený, tiež mrazničku. Perú vonku. Tečie im len studená voda, naberajú si ju tiež zvonku spred domu. Ešteže nevyhodili starý sporák z letnej kuchyne, inak by si nemali na čom variť. Bojler pre istotu odstavili a na noc navyše vypínajú plyn. „Čo keď nám to v noci spadne, praskne plynová rúrka a my ešte aj vybuchneme?“

Povodeň nečakal, podobne ako nikto zo susedov. Podľa Laca si voda vybrala ten najhorší možný čas. Mama nebola na tom dobre. Prišiel o prácu, hoci zamestnávateľa chápe a nezazlieva mu to. No najmä mu hrozí, že dom po rodičoch, ktorý si prerábal po sobotách, sa zrúti.

Denník Pravda rozdelil prvé peniaze z verejnej zbierky na pomoc ľuďom postihnutým povodňami. Medzi rodiny, ktorých príbehy prinášame, sme rozdelili 6 000 eur.

37 debata chyba