Pravica otočila, dôchodcom ponechá vianočné príspevky

Zachovanie vianočného príspevku pre dôchodcov, prísľub, že študenti nebudú platiť za štúdium na vysokých školách. Toto sú prekvapujúco prvé sľuby budúcej pravicovej vlády, namiesto šetrenia a plánov, ako látať diery v rozpočte.

18.06.2010 09:42
Sulík, Bugár, Radičová, Figeľ Foto:
Pravicové strany sa dohodli na spolupráci. Zľava: Béla Bugár (Most-Híd), Ján Figeľ (KDH), Iveta Radičová (SDKÚ) a Richard Sulík (SaS).
debata (82)

Príspevkom pre dôchodcov si pravica osvojila to, čo jej zaviedol Smer. V prípade vysokých škôl pred pár dňami predseda SaS Richard Sulík tvrdil, že ich spoplatnia čiastočne. Dnes už je všetko ináč. Budúca premiérka Iveta Radičová nové kroky odôvodňuje tým, že šetriť treba začať opatrne a čo sa týka škôl, tak v nich treba najprv zvýšiť kvalitu.

Politológ Michal Horský si myslí, že pravica sa zľakla víťazstva a možnosti zostaviť vládu. „Je zrejmé, že sa nedokážu vyrovnať s tlakom, ktorý tu vytvoril najmä Smer – a to s pojmom sociálny štát,“ podotkol.

Sociológ Pavel Haulík by výroky pravice nebral ako definitívne. "Vianočný príspevok sa udeľuje každý rok a na budúci rok ho už penzisti dostať nemusia. Súčasné rokovania o zostavení koalície a o spoločnom programe sprevádzajú obavy v pravici, že ich niekto zradí a prebehne k Ficovi, aj preto sa strany nepúšťajú do tém, ktoré by ich rozdelili.

Navyše majú za chrbtom silného oponenta stranu Smer," myslí si Haulík. Politológ Miroslav Kusý tvrdí, že aj vianočné príspevky sú výsledkom ústupkov vyjednávania o koalícii a tá sa rodí ťažko. „Robert Fico v roku 2006 zostavil koalíciu okamžite, pretože si jeho partneri nekládli podmienky,“ porovnal Kusý.

Zdá sa, že vláda v tomto volebnom období neschváli ani zákony týkajúce sa registrovaných partnerstiev, dekriminalizácie marihuany. Nezhodujú sa tiež v otázke Vatikánskej zmluvy či vlasteneckého zákona. Dôvodom je nezlučiteľnosť hodnôt, ktoré strany prezentujú. Strety sa dajú očakávať medzi SaS a KDH, ale tiež medzi SDKÚ, Mostom – Híd a KDH. Horský si navyše myslí, že sa pre rozdielnosť politík budúca vláda neodhodlá ani na zásadné reformy. „Reformy nebudú naznačené ani v programovom vyhlásení vlády,“ domnieva sa Horský. Podľa Haulíka bude vyhlásenie obsahovať len to minimum a bude menej konkrétne. Strany budú potom postupne doťahovať body z ich programu, ktoré budú podľa situácie priechodné.

Na otázku, či takáto politika nesklame časť pravicových voličov, Kusý odpovedal, že v politike to tak chodí. „Ak by napríklad SaS mala o desať percent viac, mohla by presadiť viac vecí zo svojho programu. Všetci vo volebných programoch sľubovali príliš veľa a nebudú to môcť splniť,“ dodal Kusý.

Podľa Horského pravica urobila chybu v predvolebnej kampani, keď sľubovala najmä to, čo ľuďom dá a nie to, že ľudí čakajú horšie časy. ,,Naši voliči nevedeli, čo ich reálne po voľbách čaká. Toto je rozdiel napríklad od Anglicka, Česka či Holandska, kde už pred voľbami strany avizovali úsporné opatrenia a voliči boli na ne pripravení. Podobná situácia ako u nás je Maďarsku. Ľudia tam po voľbách čakajú, že sa im vrátia 13. a 14. platy, pretože pred voľbami im Orbán jasne nepovedal, že to tak nebude. Tak aj ľudia u nás čakajú rôzne príspevky, pretože im nik nepovedal, či sa budú rušiť, alebo nie," dodal Horský.

82 debata chyba