Fica tlačí čas, chce rokovať o Grécku. Podľa opozície niet o čom

Premiér Robert Fico (Smer) chcel s predstaviteľmi formujúcej sa koalície hovoriť o pozícii krajiny k záchrannému finančnému balíku EÚ, štyri stredopravé strany však jeho návrh odmietli. SDKÚ, SaS, KDH a Most-Híd sa zhodli, že za presadenie záchranného balíka nesie zodpovednosť dosluhujúci premiér a jeho kabinet. K systému pomoci sa už dlhšie stavajú rezervovane.

18.06.2010 10:48 , aktualizované: 12:19
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico pred voľbami tému pomoci Grécku odkladal. Teraz Brusel tlačí na Slovensko, aby okamžite odblokovalo pomoc Grécku.
debata (401)

„Vzhľadom na to, že súčasná vláda má už len formálny mandát, ako aj vzhľadom na skutočnosť, že pravicové strany, ktoré sa uchádzajú o riadenie štátu, pred parlamentnými voľbami jasne deklarovali, že s týmto opatrením nesúhlasia, je nevyhnutné, aby prevzali zodpovednosť za vládnutie, na ktoré sa pripravujú,“ uviedol šéf tlačového odboru úradu vlády Braňo Ondruš.

Radičová: Fico prijal záväzky, tak nech proces dokončí

Rodiaca sa stredopravá koalícia odmietla pozvanie na rokovanie. „Premiér a vláda majú v plnej kompetencii rozhodnúť. Sú naďalej úradujúcim najvyšším orgánom tejto krajiny. Rokovanie, o ktoré sme žiadali k tejto téme, boli touto vládou odmietnuté. Boli odmietnuté aj rokovania na pôde parlamentu. Považujeme zvolávanie rokovaní v tomto okamihu, pár hodín pred podpisom za čisté alibi. My sme momentálne len osvedčení poslanci Národnej rady SR. Nemáme žiadnu kompetenciu, aby sme v takto závažnej otázke rozhodovali. Nemáme dnes o čom rokovať. Je v plnej kompetencii premiéra a tejto vlády, aby rozhodla. Niet o čom rokovať,“ uviedla dnes pred novinármi volebná líderka SDKÚ Iveta Radičová. Podľa nej rokovania prebiehali už pred voľbami. „Premiér isté záväzky dal, tak by mal svoj proces aj dokončovať,“ dodala.

Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka sa stredopravá koalícia vyjadrí, keď bude mať mandát. „Toto je vhodná výzva prezidentovi, nech to zbytočne nenaťahuje. Vyjadríme sa, keď budeme mať mandát,“ uviedol pred novinármi. Podobný názor má aj predseda KDH Ján Figeľ. „Plné ústavné právomoci majú tí, ktorí vykonávajú funkcie. To, že je parlament v prechode, je výzvou, aby bol tento proces konštituovaný čo najrýchlejšie. Dnes majú zodpovednosť tí, ktorí majú mandát,“ povedal.

Radičová požiadala prezidenta SR Ivana Gašparoviča o stretnutie predsedov stredopravých strán listom v stredu, predtým v utorok telefonicky. Gašparovič im však doteraz termín nedal.

Premiér odmietol pred voľbami rokovať o pôžičke Slovenska vo výške 800 miliónov eur pre Grécko. Pôžičku Smer podporuje, podľa neho ide o solidaritu a obhajobu slovenských záujmov. SDKÚ pôžičku Grécku odmieta, Grécko je bohatšie ako Slovensko a správalo sa nezodpovedne, argumentujú politici SDKÚ. Most-Híd pripúšťa, že by sme mohli Grécku prispieť, ale mali by sme za to vylobovať lepšie podmienky pre slovenských poľnohospodárov a ďalšie podnikateľské skupiny.

Európski lídri nechápu postoj slovenských pravicových politikov, ktorí odmietajú podporný finančný mechanizmus Európskej únie a poskytnutie krízových pôžičiek Grécku, pričom situáciu prirovnávajú k problematickému schvaľovaniu Lisabonskej zmluvy. Tvrdí to Fico, ktorý podľa vlastných slov musel európskym partnerom v Bruseli vo štvrtok odpovedať na otázky týkajúce sa diania na Slovensku. Ako upozornil, jeho vláda umožnila poskytnutie záchranného úveru Grécku tým, že podpísala príslušný rámcový dohovor. Samotné rozhodnutie o pôžičke však musí prijať nová národná rada, čo bolo podľa Fica „jasne formulované“.

401 debata chyba