Sulíkov odvodový bonus nebude

Už v utorok by mala pravica predstaviť tézy budúceho vládneho programu. Poverenie na zostavenie vlády od prezidenta môže získať najskôr v stredu. Dovtedy má totiž tento mandát predseda Smeru, premiér Robert Fico.

21.06.2010 06:01
Richard Sulík, SaS Foto:
Predseda SaS Richard Sulík
debata (302)

Podpredseda Smeru Marek Maďarič v nedeľu poprel informácie, podľa ktorých sa Ficova vláda chystala podať demisiu až 5. júla. V diskusnej relácii STV O päť minút dvanásť zopakoval, že nebudú naťahovať čas. Ak Fico v stredu vráti prezidentovi mandát na zostavenie vlády, všetko bude mať už podľa neho v rukách pravica.

Pravicové strany SDKÚ, SaS, KDH a Most síce vyhlasujú, že rokovania o zostavení vlády pokročili, dva dni pred termínom, kedy sľúbili zverejniť programové tézy, však nemali jasno vo viacerých základných otázkach. Debaty sa dokonca viedli aj o tom, v akom pomere má byť rozdelená moc.

Šéf SaS Richard Sulík totiž pre české médiá spochybnil predbežné rozdelenie ministerstiev podľa kľúča 5:4:3:3, keď ubral Mostu jeden rezort, nechal mu len dva. „Bol to rozhovor, ktorý som robil dávnejšie,“ obhajoval sa v nedeľu v diskusii TV Markíza Sulík s tým, že si vtedy volebné zisky zle prepočítal. „Ešte sa učím hovoriť a nič nepovedať,“ dodal.

„Samozrejme, je tam v porovnaní s KDH rozdiel o jedného poslanca v parlamente, ale nemôže to znamenať jeden post vo vláde,“ oponoval predseda Mostu Béla Bugár. „Každé slovo, ktoré my vypustíme z úst, bude rozoberané a môže poškodiť každému. Preto je dôležité informovať len o dohodách,“ zdôraznil v tej istej relácii.

Najskôr sa zdalo, že sa vznikajúca koalícia môže zaseknúť na Vatikánskych zmluvách, na ktorých trvali kresťanskí demokrati a pre ktoré sa rozpadla Dzurindova vláda v roku 2006. Teraz to skôr vyzerá, že najväčším problémom bude Sulíkov odvodový bonus. V nedeľu ho otvorene odmietol práve Bugár. „Taký odvodový bonus, aký ponúka on, určite nie. Nikdy nedovolíme, aby ľudia, ktorí sa dostali do dôchodku, alebo do nezamestnaneckého pomeru, dostali len 116 eur,“ povedal Bugár Odvodový bonus v podobe, ako ho pripravila SaS, odmietol ako nereálny aj bývalý minister práce z SDKÚ Ľudovít Kaník. Nepáči sa ani KDH.

Na bonus je viazané aj obsadenie ministerstiev. O špecialistovi SaS pre dane a odvody Jozefovi Mihálovi sa hovorí ako o ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny. Mihál však obsadenie tohto postu podmieňuje zavedením odvodového bonusu.

Hoci strany tvrdia, že budú rozdeľovať posty po schválení programu, isté je, že Bugár vo vláde nebude. „Ja si nemyslím, že predseda strany môže ísť do exekutívy. Sme nová strana,“ zdôvodnil. Po víkendových vyhláseniach lídrov je tiež isté, že Smeru nedajú predsedu parlamentu, ktorého požaduje. „Predseda parlamentu nie je spíker, je to druhá najvyššia ústavná funkcia,“ zdôraznil predseda KDH Ján Figeľ.

Otvorené po víkende zostáva aj vyplácanie vianočného príspevku k dôchodkom. Hoci sa strany minulý týždeň vyjadrili v zmysle, že by ho zachovali, v nedeľu ho spochybnil podpredseda SDKÚ Ivan Mikloš. Priznal, že zatiaľ sa k možnosti zachovať či zrušiť vianočné dôchodky nevie vyjadriť.

Spoplatnenie vysokoškolského štúdia nepredpokladá, hoci SaS pôvodne školné chcela. Budúce vládne strany však zároveň poukazujú na potrebu zmeniť divoké vyberanie školného v súčasnosti.

Na program sa po nástupe novej vlády má dostať privatizácia. Mikloš nevylúčil, že namiesto predaja môže vláda uprednostniť vstup strategických investorov do zostávajúcich štátnych firiem.

Nevôľu medzi hasičmi, policajtmi, colníkmi a vojakmi vyvolali správy o návrhoch na zrušenie výsluhového dôchodku. Mikloš aj Bugár uviedli, že sa s nimi bude musieť niečo robiť, lebo je to nespravodlivé a nesystémové opatrenie. Rozhodne však nesiahnu na dôchodky tým, ktorí už slúžia, zdôraznil Bugár.

Sulík pripustil, že jeho strana nemusí splniť všetky predvolebné sľuby. Pri debate o dekriminalizácii marihuany pripomenul, že mnohí z vyše 300-tisíc voličov dali jeho strane hlas aj pre tento záväzok. „Na druhej strane, my sme vždy vraveli, že všetkých 120 bodov nášho programu nedokážeme presadiť, čiže je to vec kompromisu. Niečo presadíme, niečo nie,“ dodal. Figeľ na to zareagoval pripomienkou, že v politike ide aj o hodnoty.

302 debata chyba