Nová koalícia v utorok predstaví programové tézy

V utorok sa zíde Koaličná rada novotvoriacej sa stredopravej koalície. Predstavitelia štyroch strán majú prezentovať programové tézy, na ktorých sa boli schopní dohodnúť za týždeň. Od utorka začnú pracovať na tvorbe Koaličnej zmluvy.

21.06.2010 16:09
debata

„KDH je pripravené na rokovania. Sme odhodlaní dospieť k dohode. Chceme rokovať vecne, aj politicky. Táto dohoda je predpokladom celkovej dohody. Programové tézy sú východiskom pre vládny program a zároveň budú tvoriť prílohu Koaličnej dohody. Tá má vytvoriť predpoklady na fungovanie vzťahu, ktorý sa týka politického mechanizmu, ale aj zodpovednosti,“ povedal po rokovaní Predsedníctva KDH šéf strany Ján Figeľ.

Podľa Figeľa nová koalícia v utorok predstaví to, čo bude dohodnuté na prezentáciu. „Kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič,“ zdôraznil. To podľa neho znamená potrebu dohody na Koaličnej zmluve. Na jej vypracovaní sa pracuje. „Východiskom pre ňu sú skúsenosti z minulosti,“ uviedol Figeľ.

Figeľ nechcel pred novinármi špecifikovať, v čom sa predstavitelia SDKÚ, SaS, KDH a Mostu-Híd rozchádzajú. "Úsilie o dohodu je viditeľné. Je výrazom zodpovednosti, ale máme aj rozdiely, ktoré nás charakterizujú. V tom nevidím slabinu, skôr dôležitosť hľadania spoločnej cesty, vyhlásil.

Predstavitelia SDKÚ, SaS, KDH a Most-Híd vyjadrili v utorok 15. júna vôľu vytvoriť vládnu koalíciu, ktorá zostaví novú vládu. V ten deň podpísali o tom politickú deklaráciu. Budúci koaliční partneri v nej vyjadrili, že sú si vedomí súčasných problémov Slovenska.

Za priority novej vlády považujú boj s dôsledkami hospodárskej krízy a nezodpovednej politiky doterajšej vlády, vytváranie podmienok pre nové pracovné miesta, posilnenie postavenia rodín, zastavenie zadlžovania Slovenska, posilnenie princípov právneho štátu, boj proti klientelizmu a korupcii.

debata chyba