Bude predsedom parlamentu Sulík?

Lídri pravice našli zhodu na novom programe. O postoch a funkciách sa budú baviť až po návšteve u prezidenta.

22.06.2010 21:05 , aktualizované: 23.06.2010 00:26
Figeľ, Radičová, Sulík, Bugár Foto:
Lídri pravicových strán na rokovaní o vláde.
debata (97)

Podľa neoficiálnych informácií jedným z problémov medzi pravicovými stranami sú samotné počty postov vo vláde. Šéf SaS Richard Sulík totiž naznačil, že by Most mohol získať v novej vláde len dve kreslá, s čím Béla Bugár nesúhlasil.

Pri rozdeľovaní postov v budúcej vláde došlo oproti pôvodným návrhom k zmenám. Aj keď Sulík deklaroval záujem o kreslo ministra financií, podľa najnovšej dohody by ho mal obsadiť Ivan Mikloš, ktorý rezort viedol v Dzurindovej vláde. Sulík by sa mal stať predsedom parlamentu.

V spore SDKÚ a KDH o rezort vnútra mali byť podľa informácií Pravdy úspešnejší kresťanskí demokrati, ministrom sa pravdepodobne stane Daniel Lipšic. SDKÚ získa pre Luciu Žitňanskú ministerstvo spravodlivosti a vymenuje aj šéfa SIS. Dzurindova strana by mala získať aj rezort školstva, ktorý by mal riadiť Eugen Jurzyca. Mikuláš Dzurinda by sa mal stať šéfom diplomacie.

Na ministerstvo kultúry by mal prísť za SaS Daniel Krajcer. Otázne je zatiaľ ministerstvo obrany a hospodárstva.  Dohady panujú aj okolo kresiel pre Most. Strana by mala dostať rezorty pôdohospodárstva, životného prostredia a miesto vicepremiéra pre ľudské práva a menšiny. V prípade vicepremiérskeho postu však majú bugárovci výhrady voči jeho obmedzeným kompetenciám.

97 debata chyba