Pravicové strany prijali koaličnú zmluvu, tretina postov je sporná

Zástupcovia formujúcej sa stredopravej vlády sa dohodli na znení koaličnej zmluvy. O výsledku niekoľkohodinového rokovania informovala volebná líderka SDKÚ Iveta Radičová, ktorú popoludní prezident poveril zostavením vlády. Na rozdelení kresiel v budúcom kabinete sa SDKÚ, SaS, KDH a Most-Híd zatiaľ nedohodli. Problémová je vraj asi tretina postov; Radičová ich bližšie nekonkretizovala.

23.06.2010 19:03 , aktualizované: 19:13
Iveta Radičová Foto:
Iveta Radičová informuje novinárom o dohode na znení koaličnej zmluvy.
debata (96)

„Odsúhlasili sme znenie koaličnej dohody, teda presné pravidlá ako budeme fungovať,“ povedala Radičová. Koaličná zmluva by mala byť neskôr zverejnená na internete.

Programové tézy SDKÚ, SaS, KDH a Most-Híd

O rozdelení ministerských kresiel budú zástupcovia stredopravého kvarteta ďalej rokovať vo štvrtok. Jednotlivé strany už podľa Radičovej načrtli svoje predstavy a priority. „Zachytila som tam rovnaké priority možno v nejakej tretine,“ zhodnotila. Kto aký post dostane, nie je podľa informácií Pravdy ešte vôbec isté. Sulík, hoci je predsedom druhej najsilnejšej koaličnej strany, vôbec nemusí viesť parlament. KDH totiž aj naďalej trvá na požiadavke, aby sa šéfom Národnej rady stal Ján Figeľ.

„Väčšiu politickú skúsenosť má Ján Figeľ a mal aj prísľub od líderky SDKÚ Ivety Radičovej,“ uviedol nemenovaný zdroj z prostredia KDH. Kresťanskí demokrati chcú obsadiť aj rezort sociálnych vecí pre Júliusa Brocku a nominovať ministra vnútra. Naopak, nemajú záujem o ministra zdravotníctva.

Dohoda nie je ani o tom, či bude platiť pomer prerozdelenia postov 5 : 4 : 3 : 3. Závisí to od toho, či sa posilnia reálne kompetencie podpredsedu vlády pre menšiny. Ak nie, tak tento post vo vláde nebude, lebo pre Most – Híd nemá v takom prípade význam. Radičová naznačila, že by tento post mohol byť aj zrušený. „Takto je to len post pre post a nemá opodstatnenie,“ uviedla.

Strany budú vo štvrtok v centrálach hodnotiť koaličnú zmluvu, popoludní sa znovu zídu lídri strán k rokovaniam o obsadení postov. Radičová tvrdí, že témy, ktoré sa nedostali do programových téz a nie sú súčasťou programu budúcej vlády, nebude podľa koaličnej dohody otvárať žiadna strana. LNikto nemá v pláne otvárať témy, ktoré nebudú v programovom vyhlásení vlády," vyhlásila Radičová. Strany sa tiež dohodli, ako bude vyzerať koaličná zmluva, čo sa bude pokladať za jej porušenie a ako bude Koaličná rada rozhodovať o zásadných otázkach. Programové tézy novej vlády sú už k dispozícii na webovej stránke SDKÚ.

96 debata chyba