V koalícii bude platiť veto

V koaličnej dohode, ktorú lídri štyroch stredopravých strán podpíšu po rozdelení postov vo vláde, je aj poistka pred situáciami, aké ohrozovali funkčnosť druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Strany, ktoré už v koalícii s SDKÚ boli, totiž požadovali viaceré záruky.

25.06.2010 06:01
koalícia, rokovania Foto:
Koaličné rokovania pokračovali vo štvrtok niekoľkohodinovým vyjednávaním v centrále KDH.
debata (56)

„V zmluve sa nepochybne presadila opatrnosť a skúsenosť Bélu Bugára, vďaka čomu sa dostali do dohody určité poistky,“ myslí si politológ Michal Horský.

Poučení minulosťou a konfliktom, ktorý nastal napríklad po tom, čo si Mikuláš Dzurinda presadil napriek nesúhlasu dvoch koaličných partnerov odvolanie šéfa Národného bezpečnostného úradu Jána Mojžiša, si strany stanovili postup pri odvolávaní ministrov či iných politických nominantov. Dohoda myslí aj na prípadný odchod poslancov z poslaneckých klubov, aby sa vláda neocitla v menšinovom postavení, ako to bolo v prípade rozpadu klubov SDKÚ a ANO.

DISKUSIA: Ktorý z predvolebných sľubov vám najviac chýba v programe novej vlády?

Novinkou je, že poslanci nemôžu klásť v parlamente otázky členom vlády bez vedomia predsedov jednotlivých poslaneckých klubov. Poslanec Ondrej Dostál, ktorý sa dostal do parlamentu na kandidátke Mostu – Híd aj spolu s ďalšími troma členmi OKS tvrdí, že nemá problém s tým, že bude musieť informovať predsedu poslaneckého klubu ak bude chieť položiť otázku ministrovi. „Nepokladám to za zásah do nezávislosti poslanca. Dohodli sa určité pravidlá ako má fungovať komunikácia medzi poslancami vládnej koalície,“ myslí si Dostál. Poslanci z hnutia Obyčajných ľudí na kandidátke SaS koaličnú dohodu odmietli komentovať.

Z dohody tiež vyplýva, že každý z koaličných partnerov disponuje jedným hlasom, rozhodnutia sa prijímajú väčšinovým hlasovaním, ak strana označí bod za zásadný, musí nastať zhoda všetkých partnerov. V prípade rekonštrukcie vlády bude rešpektovaný dohodnutý pomer koaličných partnerov. Zmeny v počte poslaneckých klubov počas volebného obdobia podľa dohody nezakladajú nárok na zmenu pomerov vo vláde a Národnej rade, na ktorej sa partneri dohodli na začiatku volebného obdobia.

Zmluva ďalej hovorí, že bez predchádzajúcej vzájomnej dohody ani jeden z partnerov nepredloží spornú vec na rokovanie buď do vlády, alebo parlamentu, kým nezaujme k veci stanovisko koaličná rada. Ak by aj chcela niektorá z koaličných strán presadiť svoje požiadavky spoločne s opozíciou, v ktorej so 62 hlasmi dominuje Smer, znamenalo by to hrubé porušenie tejto zmluvy. V tom prípade môže zúčastnená strana od zmluvy odstúpiť, ale najprv bude problém riešiť koaličná rada.

Koaličná dohoda stanovuje aj široké možnosti na uplatnenie práva veta. Ak niektorá strana na rokovaní vlády alebo parlamentu vyjadrí nesúhlas s nejakým bodom, tak sa daný zákon stiahne. Opätovne sa môže zaradiť až po prerokovaní koaličnou radou. Zmluva má zabrániť tiež predkladaniu rôznych pozmeňujúcich návrhov k vládnym materiálom bez spoločnej dohody v koalícii.

56 debata chyba