Organizátori Dúhového PRIDE sú sklamaní

Organizátori doteraz najväčšieho podujatia lesieb, gejov, bisexuálov a transsexuálov na Slovensku sú sklamaní rýchlosťou a spôsobom, akým vznikajúca vládna koalícia zmietla zo stola otázky súvisiace so zrovnoprávnením gejov a lesieb.

25.06.2010 21:45
Gay Pride, Bratislava Foto:
Pochod homosexuálov v Bratislave sa konal prvýkrát.
debata (14)

Prezentované postoje strán, ktoré sa chystajú vytvoriť novú vládu, podľa Romany Schlesinger, ktorá sa podieľala aj na príprave nedávneho Dúhového PRIDE v Bratislave, naznačujú, ako by ľudské práva menšín neboli na Slovensku podstatné a nezasluhujú si, aby sa nimi vláda zaoberala. „Nová vláda v tomto smere neprináša žiadnu zmenu oproti tej odchádzajúcej,“ konštatuje Schlesinger.

Pripomína, že 22. mája boli medzi ľuďmi na Hviezdoslavovom námestí aj ľudia, ktorí dnes sedia v parlamente, ale dnes to podľa nej vyzerá, že účasť na pochode využili len ako „imidžovku pred voľbami“. Myslí si, že politici svojím správaním dávajú jasný signál aj extrémistom, ktorí po pochodujúcich hádzali slzotvorné granáty a kamene. Aj preto úvahy o zrušení postu podpredsedu vlády pre ľudské práva a menšiny považuje za nezodpovedné a pasivita jeho posledného predstaviteľa by nemala byť zámienkou na zametanie ľudských práv pod politický koberec.

Internetové stránky Dúhového PRIDE navštívilo viac ako 100 000 ľudí a organizátori sa pochod chystajú zopakovať aj o rok. „Nepoľavíme, pokým naše práva nebudú garantované tak ako práva všetkých ostatných občanov Slovenskej republiky. Komplexné zrovnoprávnenie je nevyhnutnosť, nie luxus,“ hovorí Schlesinger.

Organizátori slovenského pochodu sú hrdí, že v utorok, presne mesiac po uskutočnení Dúhového PRIDE, ho americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová vyzdvihla vo svojom prejave vo Washingtone ako boj za spravodlivú vec. „O to viac sme smutnejší, že toto nemal odvahu povedať zatiaľ ani jeden slovenský politik či politička,“ hovorí Schlesinger.

Pochod homosexuálov v Bratislave.
Na Gay Pride v Bratislave prišlo niekoľko...
+9Na Gay Pride v Bratislave prišlo niekoľko...
14 debata chyba