Lekári nedostali výplaty. Boja sa aj o penzie

Lekári, sestry a stovky ďalších zdravotníkov nemocníc v Topoľčanoch a Leviciach sa boja o svoje penzie. Okrem toho, že od bývalého zamestnávateľa nedostali februárové výplaty a prišli o dovolenky, im totiž hrozí, že sa im odpracované roky nezapočítajú do dôchodku. Od marca výplaty dostávajú normálne.

27.06.2010 16:47
Mihálik Foto:
Masér Peter Mihálik podobne ako stovky kolegov nedostal februárovú výplatu. Nemocnice tiež museli nakúpiť nové prístroje, tie pôvodné zostali zamknuté v skladoch.
debata (35)

Len v topoľčianskej nemocnici dlhuje pôvodný zamestnávateľ každému z približne 650 pracovníkov priemerne 2 500 eur. „Namiesto februárovej výplaty každý dostal len zálohu 300 eur. Lekári v Leviciach nedostali ani to. Neuhradili sa odvody do poisťovne. Nikto nedostal odstupné ani náhradu dovolenky,“ tvrdia zamestnanci, ktorí majú obavy zverejniť svoje mená.

Niekdajšie vedenie muselo z nemocníc odísť ku koncu februára, pretože dlhodobo neplatilo dlhy za energie. V čase jeho odchodu sa všade pohybovali pracovníci SBS, pri východoch stáli kamióny a nakladali sa do nich prístroje. Rehabilitačné oddelenie bolo takmer úplne vybielené, chýbali dokonca aj stoličky.

Lekári nemali s čím pracovať, nútene si zobrali dlhšiu dovolenku, v nemocnici sa riešili len akútne prípady. „Zobrali nám aj všetku osobnú dokumentáciu. Všetky kópie preukazov, vysvedčení, diplomov. Nemáme teraz ako preukázať, že sme tu naozaj odpracovali všetky tie roky,“ dodali zamestnanci.

Problém s výplatami potvrdila aj nová riaditeľka topoľčianskej nemocnice Marta Eckhardtová. Riešením by podľa nej bolo dať majetok predchádzajúceho prevádzkovateľa do konkurzu. „Z predaja týchto vecí sa potom môžu zamestnancom uhradiť chýbajúce výplaty.“ Predchádzajúci riaditeľ Martin Naništa nedvíhal telefón.

V nemocnici sa môžu predávať alebo dražiť niektoré prístroje, ktoré sú zatvorené v skladoch a zapečatených miestnostiach. Lekári ich nemôžu používať, pretože po zmene prevádzkovateľa sa stali cudzím majetkom. Podľa riaditeľky takto museli nanovo nakúpiť úplne rovnaké prístroje. Na gynekológii sú tak napríklad dva sonografy – jeden nový a druhý zánovný, ktorý sa však nesmie používať.

Nemocnica v Topoľčanoch bola v minulosti vyhľadávaná, mala moderné vybavenie a dobrých odborníkov. Z tých však väčšinou pre nezhody s bývalým vedením asi 50 odišlo.

35 debata chyba