Transplantácie cez hranice budú jednoduchšie

Transplantácie orgánov v rámci Európskej únie budú jednoduchšie, rýchlejšie a bezpečnejšie. Európsky parlament schválil nové pravidlá, ktoré zlepšia spoluprácu medzi členskými krajinami.

28.06.2010 08:27
operácia - lekári - operačná sála - zákrok Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Na obličku, pečeň či iný ľudský orgán dnes v únii čaká asi 60-tisíc pacientov, 12 z nich každý deň zomiera,“ hovorí poslanec Európskeho parlamentu Miroslav Mikolášik (KDH), ktorý parlamentnú správu predkladal.

V darcovstve orgánov jednotlivých krajín sú však veľké rozdiely. Kým v Španielsku pripadá na milión obyvateľov 34,6 darovaného orgánu, v Rumunsku je to len 0,5 a aj preto únia chce, aby mal každý štát jeden úrad, ktorý by v praxi realizoval národný program kvality transplantácie orgánov. „Cieľom je získať viac orgánov pre viac pacientov,“ zdôrazňuje Mikolášik.

„Nová legislatíva zlepší aj cezhraničnú výmenu orgánov,“ myslí si doktor Daniel Kuba, vedúci Slovenského centra orgánových transplantácií. „Čakacie lehoty sa však skrátia iba v prípade, že bude k dispozícii potrebný orgán. Problém je totiž v tom, že aj teraz by sa mohli vymieňať orgány, ale každá krajina má vlastnú legislatívu, čo celý proces komplikuje. Prijatím spoločnej sa zjednotí a zjednoduší.“

Kuba upozorňuje, že lekári na Slovensku dnes nemôžu odobrať orgán od cudzieho štátneho príslušníka. Podobné je to aj v Česku, keby sa v tamojšej nemocnici objavil vhodný darca, ktorý by bol slovenskej národnosti, zákon im nedovoľuje odobrať mu orgány. „A toto sa zmení,“ dodáva.

Nová právna úprava hovorí aj o rovnakej kvalite orgánov a o tom, že každá nemocnica musí mať svojho koordinátora. Slovensko už koordinátorov v každej nemocnici má. Nad nimi sú koordinátori v transplantačných centrách a nad tým všetkým je hlavný koordinátor – Slovenské centrum orgánových transplantácií.

„Smernica uľahčí lekárom prácu aj v tom, že by nemala nastať situácia: máme orgán, ale nemáme príjemcu,“ hovorí Mikolášik. Ak sa také niečo stane, legislatíva umožňuje komunikáciu najmä s blízkymi susedmi, keďže pri orgánoch zohráva veľkú úlohu čas. „Predpokladáme, že zjednodušený proces pomôže dvom tretinám ľudí, ktorí čakajú na transplantáciu. Bežné tak možno bude, že Maďar bude nosiť srdce Slováka a Slovák bude mať obličku Rakúšana.“

Aby sa zabránilo obchodovaniu s orgánmi, za darovanie orgánov sa nemôže vyplácať žiadna finančná odmena. Výnimkou by malo byť len uhradenie nákladov živých darcov. Tí však zas budú môcť darovať napríklad jednu z obličiek len blízkym príbuzným.

O dôležitosti nových pravidiel svedčí podľa Mikolášika aj to, že návrh sa podarilo prijať už v prvom čítaní a za hlasovali všetky politické strany.

debata chyba