Čierny kašeľ je späť. Bude sa očkovať

V posledných rokoch na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách pribúda chorých nakazených čiernym kašľom. Ich počet narástol vo všetkých vekových kategóriách, najmä však v skupine desať- až štrnásťročných a pätnásť- až devätnásťročných. Od júla sa preto budú proti čiernemu kašľu povinne očkovať aj trinásťročné deti.

29.06.2010 09:24
očkovanie, ihla Foto:
Od júla sa budú proti čiernemu kašlu povinne očkovať aj trinásťročné deti.
debata (3)

„Epidemiológovia sa rozhodli odporučiť posilnenie imunity adolescentov v 13. roku života jednou dávkou 4-zložkovej očkovacej látky – záškrt, tetanus, čierny kašeľ a detská obrna,“ informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Šramková. Doteraz sa deti očkovali tromi dávkami v priebehu prvého roku a štvrtou, keď mali 6 rokov.

Novela vyhlášky ministerstva zdravotníctva odporúča aj ďalšie očkovania. Napríklad proti vírusovej hepatitíde typu A u dvojročných detí žijúcich v lokalitách s nízkym sociálno-hygienickým štandardom, proti pneumokokovým ochoreniam u osôb s vybranými chronickými ochoreniami bez ohľadu na vek a očkovanie proti rakovine krčka maternice u dievčat v 13. roku života. Odporúča tiež očkovanie proti pneumokokovým invazívnym ochoreniam 13-valentnou očkovacou látkou namiesto doterajšej 7-valentnej.

Od júla sa na základe novej vyhlášky tiež ruší povinné preočkovanie detí proti tuberkulóze v 11. roku života. Doteraz sa TBC očkovalo v štvrtý deň po narodení a preočkovávalo v 11. roku života.

„Priaznivá epidemiologická situácia v počte nových prípadov tuberkulózy na Slovensku viedla k rozhodnutiu odborníkov z oblasti pneumológie a ftizeológie odporučiť zrušenie preočkovania proti tuberkulóze u tuberkulín negatívnych detí. Slovensko tak nasleduje všetky ostatné krajiny Európskej únie,“ povedala Šramková.

3 debata chyba