Zrušiť koncesie nestačí, nutná je reforma

Nech referendum o koncesionárskych poplatkoch dopadne akokoľvek, pre Slovenskú televíziu to nie je dôležité. STV totiž potrebuje kompletnú reformu. "Nie je dôležité, či je financovaná z koncesií alebo cez štátny rozpočet," myslí si analytik Inštitútu pre verejné otázky Miroslav Kollár. Podľa neho je zmena v televízii na zachovanie jej existencie nevyhnutná.

01.07.2010 06:01
Slovenský rozhlas Foto:
Spojenie verejnoprávneho rozhlasu a televízie do jedného centra, ktoré má v programe SaS, obe inštitúcie odmietajú.
debata (22)

Slovenská televízia je v mínuse, sledovanosť klesá a odborníci sa sporia o kvalite jej programov. Z tejto situácie sa dostane podľa analytikov vtedy, ak zmení niektoré pravidlá. Jedným z nich je napríklad dnešné postavenie Rady STV, ktorá má silné kompetencie, ale malú zodpovednosť. Navyše v nej politikmi dosadení nominanti kontrolujú politikmi dosadený vrcholový manažment. Podľa Kollára by bol pre televíziu vhodný model akciovej spoločnosti, v ktorej by bolo jej hospodárenie čitateľnejšie.

Tézy novej koalície síce hovoria o transformácii verejnoprávnych médií, nie však už o tom, ako by mala prebehnúť. Z konkrétnych zámerov sľubujú len zrušenie koncesionárskych poplatkov a napojenie médií na štátny rozpočet.

Generálna riaditeľka Slovenského rozhlasu Miloslava Zemková sa domnieva, že nové vedenie zmenu prinesie. „Zmena môže byť čiastková – napríklad len spôsob financovania (štátny rozpočet), alebo komplexná – financovanie, riadenie, zákonné úlohy, kontrolný systém, redefinícia verejnoprávnosti. Takáto veľká zmena sa dá realizovať výlučne novelizáciou celého súboru zákonov,“ dodala.

Zrušenie koncesií za horúcu tému nepovažuje. Ako vysvetlila, rozhlas plní úlohy, ktoré mu vyplývajú zo zákona. Ak štát nebude mať peniaze, budú musieť politici rozhodnúť, ktoré úlohy bude treba škrtať, alebo určia, ktoré sú nadbytočné. „Nejde teda o prežitie, ale o zadefinovanie úloh. Myslím, že k zrušeniu koncesií ani nemôže prísť hneď, pokiaľ by teda nešlo súčasne aj o zrušenie verejnoprávnych médií,“ povedala Zemková. Hovorca STV Peter Susko tvrdí, že pri nadviazaní financovania na štátny rozpočet je podstatné to, aby bola daná suma garantovaná a po odsúhlasení pridelená. „Inak sa budú musieť verejnoprávne médiá aj naďalej doprosovať o financie,“ dodal.

Spojenie televízie a rozhlasu do jedného centra, ktoré má v programe strana SaS, obe inštitúcie odmietajú. „Z hľadiska SRo by to bolo v súčasnom období takmer likvidačné,“ myslí si Zemková. Rádio podľa nej nie je možné vnímať ako „zvukovú stopu“ televíznych programov. „Rozhlasový a televízny priemysel majú úplne iné technické a technologické špecifiká, majú rôzne výstupy, produkty. Majú spoločný len jeden parameter – oba zákony takmer zhodne definujú pojem verejnoprávnosti. Preto pripúšťam, že je možné uvažovať o postupnej realizácii tzv. voľnej fúzie typu ORF,“ podotkla.

Rezortu kultúry bude šéfovať Daniel Krajcer (SaS). Hovorkyňa strany Tatiana Tóthová povedala, že ku konkrétnym krokom sa vyjadrí, až keď nastúpi do funkcie a zoznámi sa so situáciou.

22 debata chyba