Vláda chystá zmeny v eurofondoch

Pravicová vláda sa chystá otvoriť pravidlá, ktoré určovali rozdelenie eurofondov medzi jednotlivé rezorty. Zmeny bude musieť schváliť Európska komisia, preto sa môže stať, že už dnes pomalé čerpanie sa spomalí ešte viac.

01.07.2010 12:15
debata (8)

Ide o tzv. národný strategický referenčný rámec na roky 2007 až 2013, ktorý pred voľbami v roku 2006 menila Dzurindova vláda. Po voľbách ho zase upravovala Ficova vláda, ktorá tým stratila viac ako rok času. Vtedajšia opozícia ju kritizovala, že ohrozuje čerpanie eurofondov.

Roman Havlíček z mimovládnej organizácie Priatelia Zeme – Cepa hovorí, že vláda môže nastaviť iné pravidlá. „Nemala by to byť kabinetná dohoda, ako sa predtým stalo už dvakrát. Zmeny by mala vláda konzultovať so svojimi socioekonomickými partnermi,“ povedal Havlíček. Medzi nich patria zamestnávatelia, odborári a tretí sektor. Ak ich vláda na rokovania neprizve, Brusel jej nový rámec neodobrí.

Predseda KDH Ján Figeľ v rozhovore pre Pravdu povedal, že referenčný rámec otvoria aj pre financovanie diaľnic. „Chceme ho prehodnocovať, pretože sme v polčase sedemročného obdobia práve v tomto roku, nastupuje nová vláda. A po druhé, je tu rozsiahly dopad krízy, hospodárskych a sociálnych dôsledkov. To znamená, isté prehodnotenie má logiku nielen z hľadiska času, lebo sme v polčase, ale aj toho, kde sa dnes Slovensko v tom celkovom vývoji v dopadoch krízy nachádza,“ uviedol.

Havlíček si myslí, že pre zmeny sa čerpanie eurofondov zastaviť nemusí. „Vláda k tomu môže pristúpiť aj tak, že pokiaľ nové pravidlá nebudú odsúhlasené, môže sa pokračovať podľa starých.“ Oveľa pravdepodobnejší scenár bude, že až do schválenia Bruselom kabinet nové výzvy na projekty vyhlasovať nebude.

8 debata chyba