Chudoba na Slovensku ohrozuje najviac deti a nezamestnaných

Chudoba vlani ohrozovala 11 percent obyvateľov Slovenska, oproti roku 2008 sa ich podiel zvýšil o 0,2 percentuálneho bodu. Vyplýva to z predbežných výsledkov zisťovania Štatistického úradu. Za hranicu chudoby bol vlani považovaný mesačný príjem jednočlennej domácnosti nižší ako 283 eur. Medziročne hranica chudoby stúpla o necelú pätinu. Chudoba ohrozovala najmä neúplné a viacpočetné rodiny, starších ľudí a nezamestnaných.

01.07.2010 14:18
rodina, dieťa, deti Foto:
Nad neúplnými či viacpočetnými rodinami visí na Slovensku hrozba chudoby.
debata (14)

„Pre Slovensko je typický posun k chudobe, ktorá sa viaže predovšetkým na trh práce,“ uviedla šéfka sekcie sociálnej štatistiky a demografie na Štatistickom úrade Ľudmila Ivančíková. Svetová hospodárska kríza sa pritom v krajine prejavila najmä na poklese produkcie podnikov, ktoré následne prepúšťali zamestnancov. Miera nezamestnanosti na Slovensku patrí k najvyšším v EÚ. Podľa štatistikov chudoba v roku 2009 hrozila takmer polovici ľudí bez práce, čo bolo o necelých šesť bodov viac ako predvlani.

Z jednotlivých typov domácností ohrozovala chudoba najmä rodiny s tromi a viac deťmi (36 percent), starších ako 65 rokov (25,5 percenta) a neúplné domácnosti s najmenej jedným dieťaťom (24,6 percenta). Ohrozeniu chudobou bolo celkovo vystavených viac ako 595 000 osôb.

Štatistici vyhodnotili údaje v rámci pravidelného prieskumu EU SILC za viac ako 5200 slovenských domácností a necelých 14.000 obyvateľov nad 16 rokov z apríla 2009. V prieskume však nie sú zahrnutí ľudia žijúci na internátoch, v detských domovoch, domovoch dôchodcov ani bezdomovci, ktorí tiež ovplyvňujú mieru chudoby v krajine. „Preto sa budeme snažiť, aby sa analýza chudoby na Slovensku v budúcnosti rozšírila istým spôsobom aj o tieto skupiny,“ poznamenala predsedníčka Štatistického úradu Ľudmila Benkovičová.

Najlepšie sú na tom ľudia v Bratislave

Z výsledkov prieskumu tiež vyplynulo, že vlani stúpol mesačný disponibilný príjem slovenskej domácnosti medziročne o 5,4 percenta na 472 eur na osobu. Najlepšie na tom boli ľudia v Bratislave a okolí, príjmy mierne nad priemerom mali aj domácnosti v Žilinskom a Trnavskom kraji. Naopak, najhoršie vyšli zo sondy ľudia z Prešovského kraja s disponibilným príjmom 434 eur.

Kríza sa podľa štatistikov prejavila aj v horšej platobnej disciplíne Slovákov. „V porovnaní s predchádzajúcim rokom došlo k evidentnému zhoršeniu stavu v nedoplatkoch, a to vo všetkých sledovaných položkách. Zhoršenie a prejavilo najmä v prípade dvoj alebo viacnásobnej skúsenosti s nedoplatkami,“ uviedol úrad. Výrazne stúpol počet domácností, ktoré opakovanie neuhradili podlžnosti splátkovým spoločnostiam za nákup tovaru, omeškali sa pri úhrade nájomného či hypotéky. Stúpol aj počet Slovákov, ktorí vynechali platby za energie.

14 debata chyba