Zdravotníctvo povedie manažér, ktorý nevie, čo je strata

Budúceho ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika z KDH lekári takmer nepoznajú. Aj preto, že ako chirurg pracoval po skončení školy v nemocnici v Skalici len tri roky. Potom odštartoval kariéru vo svetových farmaceutických firmách. Naposledy robil generálneho riaditeľa pre Česko a Slovensko vo firme Ozone Laboratories. Vo funkcii ministra bude viac manažérom ako lekárom. Tvrdí, že prípadné lobovanie z farmaceutických podnikov ako minister ustojí.

02.07.2010 06:01
narkóza, anestéza, anesteziológ, medicína,... Foto:
Nový minister verí, že sa zdravotníctvo zmení. Pacientovi sa vraj dostane kvalitnej starostlivosti a nebude na ňu musieť čakať.
debata (30)

Uhliarik verí, že sa mu podarí zdravotníctvo zmeniť tak, aby sa pacient dostal ku kvalitnej starostlivosti a nemusel na ňu čakať. Zdravotníkom zase sľúbil, že sa bude radiť s každou organizáciou a bude počúvať jej názor. Ak to dokáže, bude prvým ministrom, ktorému sa to podarí.

Podľa obchodného registra je majiteľom dvoch firiem v Skalici. V oboch sa funkcií konateľa pre konflikt záujmov vzal. Prebrali ich jeho spolupracovníci. Okrem toho vlastní dva domy, každý má rozlohu do dvesto štvorcových metrov. „Chcel som mať ambulancie vo vlastných budovách, preto som ich staval. Je to výhodnejšie ako nájom. Okrem toho ma baví stavať, teda sledovať, ako dom rastie. To je, ako keď si sadnete do nového auta a cítite jeho vôňu,“ vysvetlil. Na otázku, či je bohatý, odpovedal: „Bohatý nie je ten, kto má najviac, ale ten, kto potrebuje najmenej.“ Ak by mal bohatstvo merať peniazmi, tak by sám seba zaradil k strednej vrstve.

Minulý rok sa do skalickej nemocnice vrátil na necelý rok. Takmer zadarmo tam pracoval ako riaditeľ pre stratégiu a marketing. „Pred premenou nemocnice na akciovú spoločnosť som dostal skalickú nemocnicu do čiernych čísel. Bola to pre mňa výzva, preto som túto prácu prijal, bez ohľadu na plat,“ povedal Uhliarik. Dodáva, že vo veľkých firmách sa naučil najmä nebyť v strate. „Mám to vžité v najhlbších kostiach. Ak by som bol v strate dva štvrťroky za sebou, tak z firmy letím.“

Jeho známy, primár urologického oddelenia v nemocnici v Skalici Jozef Marenčák, hodnotí Uhliarika ako organizačne schopného človeka, ktorý vie počúvať ostatných a nie je arogantný. „Byť ministrom je ťažká funkcia. Pri prvom veľkom probléme sa ukáže, ako obstojí. Predstavu o zmenách v zdravotníctve má, je tvrdohlavý a pôjde si za svojím,“ dodal primár.

Uhliarika do KDH pritiahla Mária Sabolová, ktorá ho navrhla ako experta na zdravotníctvo. Sabolová o ňom hovorí, že je to „úspešný muž, akčný, mladý, má zdravú dravosť a nemá rád okolo seba stojaté vody“. Začínal ako okresný predseda KDH v Skalici, pred dvomi mesiacmi sa stal podpredsedom strany. Na prvom mieste jeho záujmov je jeho rodina. Má päť detí, najmladšie má deväť mesiacov, najstaršie 16 rokov. Vo chvíľach, keď potrebuje byť sám, zvykne si hlavu vyvetrať behom alebo cyklistikou. Vyštudoval Lekársku fakultu Karlovej univerzity v Prahe.

30 debata chyba