Zubári musia viac sterilizovať, budú drahší

Zubári zvýšia poplatky za ošetrenie. Od štvrtka musia totiž zubné ambulancie použiť pri každom pacientovi vysterilizovaný aj násadec vŕtačky.

02.07.2010 12:12
zubár, ošetrenie, pacient Foto:
debata (63)

„Každý zubár si musí zvážiť, ako sa to odrazí v jeho cenníku. Rozmýšľalo sa v dimenziách od 1 eura do 5 eur. Nakoniec to vyzerá, že plošne sa zvýšia o 1 až 2 eurá,“ hovorí prezident Slovenskej komory zubných lekárov Ján Gašič.

Podľa novej vyhlášky ministerstva zdravotníctva sa časť vŕtačky, do ktorej sa upína vrták a ktorou sa vŕta zub, nazývaná kolienko, už nesmie sterilizovať spolu s ostatným zubárskym náradím. Doteraz stačilo, ak bol násadec napríklad pretretý dezinfekčným prostriedkom. „Táto sterilizácia ma zabrániť prenosu hepatitídy B a C, pretože hygienici zistili, že čo sa týka prenosu chorôb, je stomatológia v rámci zdravotníctva tretí najrizikovejší sektor,“ dodáva Gašič.

Najmä starší lekári hovoria o likvidačnom nariadení. Aby ambulancie zákonnú požiadavku dodržali, budú potrebovať buď špeciálny parný sterilizátor – autokláv alebo nakúpiť také množstvo násadcov, aby mali pre každého pacienta pripravený sterilný. „Ja som si tento prístroj kúpila už minulý rok. Zatiaľ som o zvyšovaní cien neuvažovala, pretože je kríza, no aby sa mi náklady vrátili, na budúci rok poplatky určite zvýšim,“ hovorí zubná lekárka Zuzana Holeňová.

Povinnosť použiť pri ošetrení každého pacienta vysterilizovaný násadec mala platiť už od roku 2008, ale Komora zubných lekárov si vymohla odklad. Argumentovala tým, že príslušná technika je príliš drahá, nový prístroj stojí od 5 000 eur vyššie.
Gašič upozorňuje, že zubári najmä v preddôchodkovom veku nebudú ochotní do noviniek investovať a radšej ambulancie zatvoria. Problémy očakáva aj na zubných pohotovostiach v menších mestách. „My sme sa predzásobili, zakúpili sme aj autokláv, takže problémy neočakávame,“ zhodnotila zubná lekárka z pohotovosti v Prešove.

63 debata chyba