Ministrom dopravy bude Figeľ, vnútro povedie Lipšic

Podpredsedom vlády a ministrom dopravy, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu bude predseda KDH Ján Figeľ, rezorty vnútra a zdravotníctva obsadia podpredsedovia strany Daniel Lipšic a Ivan Uhliarik. Po dnešnom rokovaní Predsedníctva KDH oznámil definitívne nominácie strany do formujúcej sa vlády predseda KDH Ján Figeľ.

06.07.2010 13:49
Ján Figeľ Foto:
Predseda KDH Ján Figeľ.
debata (77)

„Predsedníctvo KDH schválilo text koaličnej dohody. Som splnomocnený podpísať ju,“ vyhlásil Figeľ. K podpisu dohody dôjde dnes o 17.00 h.

Funkciu podpredsedu parlamentu za KDH získa Pavol Hrušovský, funkciu predsedu ústavnoprávneho výboru parlamentu prevezme Radoslav Procházka, sociálneho výboru Július Brocka a výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Mária Sabolová.

Jeden post štátneho tajomníka na ministerstve dopravy obsadí Most-Híd, zasadne naň podpredseda strany Ivan Švejna, za KDH obsadí druhý tajomnícky post bývalý europoslanec Ján Hudacký. Štátnym tajomníkom za KDH na ministerstve zdravotníctva sa stane Ján Porubský, nomináciu na štátneho tajomníka ministra vnútra KDH zatiaľ neuzavrelo.

Posilnený rezort dopravy, pôšt a telekomunikácií, ktorý vzniká na základe koaličných rokovaní, spája celoštátne záujmy v oblasti modernizácie dopravnej siete a telekomunikácií s potrebami miestneho a regionálneho rozvoja a s potrebami vitalizácie cestovného ruchu.

„Ide o zámery, ktoré znamenajú veľké investície a dopady na štátny rozpočet, respektíve verejné financie. Na druhej strane ide o vytvorenie podmienok na súkromný, miestny a regionálny príspevok k celkovému rozvoju,“ povedal designovaný minister dopravy, predseda KDH Ján Figeľ. Slovensko podľa neho potrebuje dynamicky, ale aj efektívne rozvíjať cestnú a železničnú sieť. Vzhľadom na napäté pomery v štátnom rozpočte, ktorý bude mať v budúcich rokoch obmedzenia, ak bude vláda chcieť konsolidovať verejné financie, bude podľa Figeľa potrebné uvažovať nad možnosťou využitia druhého dôchodkového piliera na financovanie diaľnic, ako aj o lepšom využití eurofondov.

KDH apriori neodmieta ani PPP-projekty, podobne ako v Rakúsku však majú byť lacnejšie, ako keby stavbu realizoval štát štandardným spôsobom. „V Rakúsku sú PPP-diaľničné projekty o 10 až 20 percent lacnejšie ako klasická metóda,“ pripomenul.

V prípade predražených projektov je podľa Figeľa potrebné preskúmať podpísané zmluvy a hľadať spôsoby, ako ich riešiť efektívnejšie. „Diaľnice a rýchlostné komunikácie Slovensko potrebuje, nemôže byť fragmentovaným priestorom,“ ubezpečil Figeľ s tým, že rozpracované projekty ako diaľnica D1 alebo rýchlostné cesty budú pokračovať. To sa týka aj riešenia južného Slovenska a východu, „od ktorého sa očakáva, že nebude ďalekým“.

„Napríklad severojužné spojenie Krakov-Miškolc môže Slovensko doslova umiestniť do centra regiónu a nebude to len o geografickej polohe,“ poznamenal Figeľ.

V prípade regionálneho rozvoja predseda KDH uvažuje o lepšom spájaní celoštátneho a regionálneho potenciálu. „Osobitne tam by sme mali zamerať regionálny operačný program Európskej únie,“ povedal. „KDH opakovane zdôraznilo racionálnosť decentralizácie dnes jedného celoštátneho operačného programu, ktorý by mohol byť bližšie k ľuďom, v lepšom súzvuku s regionálnymi potrebami na úrovni NUTS2,“ dodal s tým, že takto to robia v Poľsku a Česku, kde majú 16, resp. sedem regionálnych operačných programov. „Slovensko by malo celkový rámec tohto roku revidovať a prekonzultovať s Európskou komisiou tak, aby aj pre dopady krízy, rastúce regionálne rozdiely a dopady opakovaných povodní pomáhal tam, kde je to najviac potrebné,“ zdôraznil Figeľ.

Za najdôležitejší prínos nanovo definovaných kompetencií rezortu dopravy považuje Figeľ synergiu viacerých politík, osobitne dopravy a telekomunikačných sietí, ktoré môžu slúžiť ako základ pre regionálny a miestny rozvoj, napríklad naštartovanie turizmu. „Napríklad Rakúsko má veľmi zachované životné prostredie a na druhej strane veľmi modernú a integrovanú dopravnú sieť,“ uzavrel Figeľ.

Prioritou KDH v rezorte vnútra bude boj proti korupcii, posilnenie osobitných útvarov a príprava volebného kódexu. Pre TASR to povedal podpredseda KDH a designovaný minister vnútra Daniel Lipšic.

„Bude potrebné nájsť pre osobitné útvary špičkových ľudí aj zo súkromného sektora,“ uviedol s dôvetkom, že sa to zvlášť týka odborníkov na ekonomiku. „Často majú závažné trestné činy finančné pozadie a tam treba naozaj dobrých odborníkov na daňové právo a finančnú oblasť,“ povedal.

„Navrhujeme, aby sa pri prerokovanávaní niektorých priestupkov používali kamerové systémy, aby sa odstránila korupcia,“ dodal. Tiež by sa podľa neho pokuty nemali vyberať tak, že sa stanoví paušálny limit, koľko sa ich má vybrať. „Potom sa skôr vyberajú na úsekoch, ktoré nie sú nehodové, ale kde vodiči často prekračujú rýchlosť. Treba sa sústrediť na úseky, ktoré sú najviac nehodové, lebo to môže zachrániť ešte viac ľudských životov,“ uviedol Lipšic.

Prioritou KDH bude aj príprava volebného kódexu, ktorý by zjednotil všetky ustanovenia jednotlivých volebných zákonov, kde je to reálne možné. „S tým treba začať čím skôr, aby sa to stihlo schváliť ešte v prvej polovici volebného obdobia, aby to nebolo tesne pred voľbami,“ poznamenal.

Čo sa týka medializovanej témy menenia pravidiel pre výsluhové dôchodky policajtov, Lipšic zdôraznil, že KDH nechce „siahať na výsluhové dôchodky policajtov, ktorí sú v súčasnosti v služobnom pomere“.

Prioritou Kresťanskodemo­kratického hnutia v rezorte zdravotníctva je podľa budúceho ministra zdravotníctva Uhliarika spravodlivosť v kvalite poskytovania zdravotnej starostlivosti (ZS) a v ohodnotení zdravotníkov a poskytovateľov ZS.

„V súčasnosti nie je zabezpečená rovnaká kvalita starostlivosti v rámci jednotlivých regiónov SR,“ upozornil. „Toto predsavzatie vyžaduje definovať štandardy diagnostiky a liečby vrátane časového štandardu hradeného v rámci základného balíka zdravotného poistenia. Aby spotrebiteľ vedel, na čo má nárok a dokedy, a lekár vedel, čo musí v rámci štandardu poskytnúť,“ uviedol Uhliarik s dôvetkom, že tým vznikne priestor pre financovanie nadštandardu hradeného priamo alebo v rámci doplnkového zdravotného poistenia. „Tento štandard ale neznamená zúženie ZS, iba umožňuje stanoviť diagnostické a liečebné štandardy platné na celom území SR,“ zdôraznil.

Predvolebný sľub KDH limitovať doplatky na lieky pre dôchodcov tak, aby nemuseli významnú časť dôchodku investovať do platby za lieky, chce strana v nasledujúcom volebnom období reálne presadiť. „Spravodlivosť pre tých, ktorí to najviac potrebujú, je definovaná horným limitom pre doplatky pre dôchodcov a zdravotne ťažko postihnutých (ZŤP) vo výške dvoch percent ich mesačného príjmu. Napríklad pri dôchodku 300 eur bude maximálny mesačný doplatok za lieky, lekársku službu prvej pomoci (LSPP), zdravotné pomôcky, dopravnú zdravotnú službu limitovaný maximálne šiestimi eurami mesačne,“ uviedol Uhliarik.

KDH chce pokračovať v transformácii niektorých nemocníc a ústavov, aká sa uskutočnila už počas poslednej Dzurindovej vlády. „Ukázala, že je to efektívna cesta k zabráneniu zadlžovania sa týchto nemocníc. Vzhľadom na to, že príprava na transformáciu si technicky vyžaduje určitý čas, je nutné začať s transformáciou čo najskôr, to znamená ešte tento rok,“ vyhlásil.

Kresťanskí demokrati považujú zisk zdravotných poisťovní za rovnako legitímny ako v ostatných článkoch v reťazci zdravotníckych služieb. „Ale vzhľadom na špecificitu povinného zdravotného poistenia a financovania je potrebné tento zisk definovať maximálnou hranicou, podobne ako napríklad maržu pri liekoch,“ uzavrel Uhliarik, podľa ktorého je cesta priznaného a zdaneného zisku transparentnejšia ako snahy rôznymi spôsobmi „prevádzať“ peniaze zo zdravotných poisťovní.

77 debata chyba