Galko ministrom napokon bude. Aj bez skúseností

Chýbajúce skúsenosti s bezpečnostnou problematikou už nie sú prekážkou pri vymenovaní Ľubomíra Galka za ministra obrany. Šéf strany Richard Sulík povedal, že Galko zostáva nominantom na toto miesto vo vláde a potvrdili to aj zdroje Pravdy blízke koalícii. Jeho štátnym tajomníkom však nebude Szilárd Somogy, ale Róbert Ondrejcsák, ktorý na ministerstve pôsobil v čase, keď ho viedol Juraj Liška (vtedy ešte SDKÚ).

07.07.2010 19:17
Ľubomír Galko Foto:
Budúci minister obrany Ľubomír Galko.
debata (97)

Práve Ondrejcsák má teraz Galkovi robiť odborné zázemie, ktoré budúcemu ministrovi chýba. Na starosti bude mať NATO a európsku bezpečnosť. Tejto agende sa Ondrejcsák venuje ako šéf Centra pre európske a severoatlantické vzťahy.

Nie je jasné, či práve Ondrejcsákovo angažovanie presvedčilo budúcu premiérku Ivetu Radičovú. V kuloároch sa hovorí, že výhrady voči Galkovi prezentovala aj časť zbrojárskych podnikateľských kruhov, a to vzhľadom na niektoré jeho vyhlásenia o obchodných zámeroch.

Sulík tvrdí, že s Radičovou o jej pochybnostiach nerokoval, iba telefonoval. „Je nominovaný. S pani Radičovou telefonujem desaťkrát denne,“ vyhlásil Sulík. Radičová na otázky denníka neodpovedala. V utorok v Primaciálnom paláci po podpise koaličnej dohody sa s Galkom dlhšie rozprávala. Či si s ním vyjasnila pochybnosti, nepovedal ani budúci minister.

Galko bol programátorom, riaditeľom Kauflandu, až založil sieť vlastných predajní potravín Dona DN. S nedostatočnou znalosťou angličtiny a aktívnou ruštinou si trúfa na rezort, ktorý pracuje s dôvernými informáciami od spojencov a je partnerom mocností v NATO. Spadajú pod neho aj dve tajné služby.

Bývalý štátny tajomník ministerstva obrany Jozef Pivarči, ktorý za vlády Mikuláša Dzuridnu pripravoval vstup Slovenska do NATO, politické nominácie nekvalifikovaných ministrov ostro kritizuje. „Podľahli sme falošnému pacifizmu a v mierových časoch zabudli na potrebu obranyschopnosti štátu. To je trend Slovenska a špecialita postkomunistických štátov,“ uviedol.

Za zlé považuje už nominácie Martina Fedora za Dzurindu alebo Jaroslava Bašku za Fica. V prípade Galka bude podľa neho problém aj nedostatočná znalosť angličtiny. „Keď sa neviete dohovoriť, tak čo viete? Nemôžete študovať materiály, len amatérske preklady do slovenčiny.“

Galkovu nomináciu spochybnil aj prezident Ivan Gašparovič. Finančne podvyživené ministerstvo chce vyčistiť od korupcie a klientelizmu. „Prioritou bude zabezpečiť, aby sa finančné prostriedky v maximálnej miere dostávali tam, kde sú určené – teda k vojakom slúžiacim v armáde,“ povedal Galko. Sľubuje, že prehodnotí všetky nevýhodné zmluvy a čo nie je tajné, zverejní.

97 debata chyba