K Svätoplukovi sa už nikto nehlási, nikto nevie, koľko socha stála

Mesiac po odhalení sochy Svätopluka na nádvorí Bratislavského hradu nevie nikto povedať, ako a za aké peniaze sa dielo postavilo. Prostriedky na pamätník zbieralo Občianske združenie Svätopluk, ktoré založili prezident Ivan Gašparovič, predseda parlamentu Pavol Paška a premiér Robert Fico.

08.07.2010 10:21
Svätopluk, socha Foto:
Socha Svätopluka pred Bratislavským hradom
debata (49)

Napriek tomu, že súsošie stojí na Bratislavskom hrade, ktorý spravuje Národná rada SR, tlačové oddelenie parlamentu o stavbe sochy a nákladoch na ňu nič nevie, sa odvoláva na občianske združenie. Osobou oprávnenou konať v mene združenia je pritom predseda národnej rady Paška, združenie oficiálne sídli na Námestí A. Dubčeka 1, teda na adrese parlamentu a webstránka združenia je registrovaná na vedúceho kancelárie NR SR a nového poslanca Smeru Viktora Stromčeka. Na e-mail s otázkami o financovaní pomníka združenie neodpovedalo viac ako dva týždne.

Hovorca prezidenta Marek Trubač konštatoval, že hlava štátu darovala pri vzniku OZ Svätopluk tisíc eur, ďalšie podrobnosti o stavbe sochy nemá, podľa neho to zastrešuje parlament.

O nákladoch nič nevie ani šéf tlačového oddelenia Úradu vlády SR a nový poslanec Smeru Branislav Ondruš, podľa neho tieto otázky rieši občianske združenie.
Socha Svätopluka stojí na Bratislavskom hrade z iniciatívy končiaceho premiéra. O postavení jazdeckého súsošia Fico hovoril už v júni 2007.

„Kým cyrilometodskú národotvornú a kultúrnotvornú tradíciu rozvíjali všetky slovenské kresťanské cirkvi, svätoplukovskú štátotvornú tradíciu nerozvíjal nik, nik sa o ňu nestaral, ani sa, žiaľ, o ňu nestará náš nezávislý štát. Táto úloha stojí pred slovenskými školami, pred slovenskými vzdelancami, pred slovenskou inteligenciou, ale aj pred nami, politikmi. Pýtajme sa sami seba – ako to, že na Bratislavskom hrade nestojí Svätoplukova socha na koni,“ uviedol vtedy. Ambíciu neskôr viackrát zopakoval, napríklad pri kontrolných dňoch počas rekonštrukcie Bratislavského hra­du.

Svätopluka označil za prvého kráľa starých Slovákov. Nikto okrem samotného premiéra, ktorému v historických otázkach radil Drahoslav Machala, však nevedel konkretizovať čokoľvek bližšie k ohlasovanému plánu stavby pomníka. Ešte koncom roka 2009 tlačové oddelenia parlamentu a úradu vlády čokoľvek popierali. O dva mesiace neskôr traja najvyšší ústavní činitelia zvolali tlačovú besedu, na ktorej oznámili, že na Bratislavskom hrade bude stáť socha Svätopluka na koni a že zakladajú občianske združenie, ktoré vyzbiera na dielo predpokladaných 270 tisíc eur.

"Občianske združenie založili traja najvyšší ústavní činitelia, aby tým jasne deklarovali svoje odhodlanie podporovať kultúrnu a národnú hrdosť našich občanov, šíriť národné povedomie a rozvíjať historické tradície, ktoré sa viažu k slovenskej štátnosti.

Zároveň chcú týmto spôsobom garantovať dôveryhodnosť združenia v očiach verejnosti a osobne dohliadať nad efektívnym vynakladaním vyzbieraných finančných prostriedkov, ktoré sú určené výlučne na podporu historických a kultúrnych pamiatok a symbolov Slovenska," píše sa na stránke OZ. Zároveň uvádza zoznam darcov, ktorí na sochu prispeli sumou do 130 tisíc eur. Ide o menej ako polovicu avizovaných nákladov na zhotovenie sochy.

49 debata chyba